Criza sanitară: Ciuma caprelor ucide tot mai multe animale. Cum se manifestă virusul periculos, care a ajuns și în România
Este situație disperată în Grecia după ce un focar de pestă denumit ciuma caprelor continuă să afecteze tot mai multe animale. Până în prezent, peste 2.000 de capre și oi din regiunile Larissa şi Trikala au fost ucise.
Conform unui anunţ făcut de oficialii guvernamentali, peste 16.000 de animale din zona centrală a Greciei au fost testate pozitiv. Oamenii sunt disperați și se tem cer măsuri urgente. Peste 100 de veterinari din sectorul public și din armată vor continua să testeze încă aproximativ 120.000 de animale până la sfârșitul săptămânii.
Autoritățile locale au plasat caprele și oile în carantină și au interzis sacrificarea acestora în întreaga regiune Tesalia până la data de 26 iulie.
O publicație locală menționează, în conformitate cu informații provenite de la Ministerul Agriculturii, că există o suspiciune referitoare la România, în urma importului de miei și iezi. Totuși, nu există nicio confirmare oficială în acest sens.
Autoritățile grecești își direcționează acum investigațiile către importurile de ovine și caprine din România în regiunea Thessalia, pentru a asigura o urmărire completă a trasabilității acestui virus, conform sursei menționate.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a anunțat sâmbătă că a identificat virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele obținute de la oile unei ferme comerciale, care are un efectiv de 49.091 de oi, situată în localitatea Baia, județul Tulcea.
„Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalităţi în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluţia unor afecţiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean Tulcea, iar pentru extinderea investigaţiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezenţa virusului PMR”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.
În data de 19.07.2024, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.
Cum se manifestă „Ciuma caprelor”
„Ciuma caprelor” este o boală virală deosebit de gravă, care afectează diverse specii de rumegătoare mici, atât domestice, cât și sălbatice. Această infecție este extrem de contagioasă și se dezvoltă adesea sever, având o rată de mortalitate de aproximativ 70%.
Boala se manifestă printr-o evoluție de la supraacută la subacută, având simptome precum febră și tulburări generale, digestive și respiratorii. Din punct de vedere morfopatologic, se observă hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze la nivelul mucoaselor digestive și respiratorii, iar în unele cazuri pot apărea pneumonie sau bronhopneumonie. Răcirea și congelarea ajută la păstrarea virusului responsabil pentru boală.