Criza coronavirusului, paradox pentru bugetul Sănătăţii: „Astăzi, sistemul medical are cheltuieli mai mici decât acum 10 luni”

Sute de milioane de lei au fost alocate, suplimentar, bugetului Sănătăţii pentru a combate efectele crizei coronavirusului. O parte din bani au fost alocaţi pentru achiziţia de echipamente şi de dezinfectanţi, alţii pentru salariile mărite ale celor din linia întâi. România alocă mai puţin de 6% din PIB Sănătăţii, la jumătate faţă de media celorlalte state ale Uniunii Europene, deşi bugetul a crescut constant în ultimii ani.
„Astăzi, sistemul medical cheltuie mult mai puţin decât acum 5-6-10 luni. De ce? Pentru că nu sunt bolnavi şi bolnavii nu mai consumă. (…) Deci dacă mă întrebaţi pe ce se cheltuie cel mai mult acum? Pe salarii”, consideră un consultant management medical, Laszlo Lorenzovici.
„Eu spun că cheltuielile medicale sunt infinit mai mici decât costurile economice care umează şi costurile economice se vor întoarce împotriva tuturor sistemelor: şi împotriva Educaţiei, care nu o să mai aibă atâtea resurse în anii următori şi împotriva bolnavilor de orice tip, cancer, orice, care nu o să mai aibă acces la atâtea medicamente noi de aici încolo”, mai spune specialistul.
„România are capacitate suficientă, legat de paturi (…) Dar în continuare se infectează personal medical, în fiecare zi auzim câte un spital. (…) deci echipamente avem, când eram la început spuneam: „„n-avem echipamente”. Acum avem echipamente, dar avem aceleaşi fenomene. Înseamnă că nu asta era problema”, conchide Lorenzovici.
Sursa: www.mediafax.ro
- Donald Trump anunță taxe vamale de 30% pentru Uniunea EuropeanăDonald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat o creștere la 30% a taxelor vamale pentru Uniunea Europeană, precum și pentru Mexic, începând de vineri, 1 august, într-un mesaj publicat pe contul său de Truth Social, sâmbătă, 12 iulie. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a publicat pe contul său de Truth Social, scrisoarea oficială adresata …
- Clauza de arbitraj la Viena din contractele de mandat ale foștilor șefi Transelectrica a fost ilegală. A avut ca efect plăți de milioaneIntroducerea în urmă cu mai mulți ani, în contractele de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere și Directoratului companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a unei clauze privind soluționarea disputelor legate de aceste contracte la Centrul Internațional de Arbitraj de la Viena, a fost ilegală, spune Curtea de Conturi. ″(…) s-a constatat includerea …
- Marius Lulea (AUR): Din mii de procurori, nu s-a găsit unul curajos să cerceteze lovitura de statRomânia are peste 2.000 de procurori. Mii de magistrați plătiți din bani publici pentru a apăra legea și ordinea constituțională. Și totuși, în fața celei mai grave încălcări a Constituției din istoria recentă – anularea alegerilor prezidențiale – nu s-a găsit niciunul care să deschidă măcar un dosar penal. Niciunul. Zero. „Sistemul de justiție e …
- Turcan renunță la excursia în Japonia pe banii publici, după ce Robert Turcescu a dat-o în vileagRaluca Turcan voia să plece în Japonia pe banii statului! Fostul ministru al Culturii a cerut conducerii Parlamentului, încă din luna mai, să îi fie decontate cheltuielile pentru o delegație în Osaka, între 2 și 9 septembrie, pentru a participa la concertul Orchestrei Operei Naționale București, organizat în pavilionul României de la Expo Osaka, potrivit …
- Bombardamente rusești în Cernăuţi: Sunt cel puțin 16 victime în fostul oraș românescRusia a lansat un atac nocturn cu drone şi rachete asupra Ucrainei care a vizat vestul ţării şi a ucis cel puţin două persoane în oraşul Cernăuţi de la graniţa cu România, informează sâmbătă Reuters. Oraşele din vestul Ucrainei, Lvov, Luţsk şi Cernăuţi au suferit cel mai mult din cauza atacurilor ruseşti, iar alte regiuni …