Cristoiu: „Ne-au zis cei de la Bruxelles să…” este o frază des folosită de Iohannis şi Ciucă care arată slugărnicia lor totală
Cu prilejul comemorării a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, premierul Nicolae Ciucă a participat la evenimentul de la Țebea, fără să fie însoțit de președintele Klaus Iohannis, care s-a mulțumit să dea un comunicat sec pe rețelele sociale. Acest lucru a fost aspru criticat de jurnalistul Ion Cristoiu în podcastul Cristache & Cristoiu pe canalul de Youtube EVZ Capital.
Povestea cu Avram Iancu mi-a arătat că nu fac nici cel mai mic efort de a se adapta la realități. De a fi preocupat de imagine. Nici măcar Ceaușescu nu era atât de sigur că va fi șef cum e Iohannis acum. Ei repetă, nici măcar nu adaptează. «Mi-au zis ăia de la Bruxelles să…». Și asta spune foarte mult despre slugărnicia totală a lor.”, e de părere Ion Cristoiu. Președintele țării a inclus în mesajul său destinat comemorării fostului lider transilvănean al Revoluției de la 1848 și câteva referiri la situația geopolitică actuală.
„Îmi exprim convingerea că eforturile comune ale comunității internaționale, dialogul politic și nu confruntarea, alături de obiectivele noastre convergente și complementare ale NATO și UE, vor asigura consolidarea securității și stabilității europene, mai ales în Europa de Sud-Est și în regiunea Mării Negre”, a declarat președintele.
„Bine că n-a zis și «Slava Ukraina»”, a comentat ironic jurnalistul Ionuț Cristache.
Pe de altă parte, Cristoiu l-a „taxat” şi pe dilderul AUR, George Simion.
„Păi cum să te duci… a fost la un post de televiziune și a început să facă mărturii din viața lui personală, care nu mă interesează pe mine acum. Sunt chestiuni mondene. Normal, el era obligat cu partidul lui să aducă cei 4.000 de invitați de la nuntă, să se ducă acolo și să găsească în viața și activitatea lui Avram Iancu, lucruri valabile pentru azi. Și sunt două elemente din viața lui Avram Iancu, care pot fi exploatate nu de tefeliști, ci de AUR. Primul e faptul că Iancu a fost tras pe sfoară de împărat. El avea un parteneriat strategic cu austriecii, pentru că împăratul austriac era deranjat de unguri și atunci l-a manipulat, i-a promis și s-a încăierat cu ungurii. Când a rezolvat problema cu ungurii, împăratul i-a dat lui Avram Iancu cu flit. De aici poți să tragi concluzia că: «Parteneriate strategice, prietenii… dar la un moment dat te pot părăsi.» Al doilea este moartea lui în mizerie… Ori era crăișorul munților atunci, ori nu mai era?”, a mai spus Ion Cristoiu, care a remarcat că „lipsește în România cineva care să țină această direcție, de regândire, de recomemorare, de sărbătoare activă!”.