Știrile 60m.RO

Cristian Ivănuță (AUR): Masacrul de la Fântana Albă, zi de pioasă aducere aminte și de rugăciune pentru eroii și martirii noștri

În ziua de 1 aprilie 2021, deputatul Cristian Ivanuță va participa alături de delegația parlamentară a AUR în Ucraina, la Fântâna Albă, pentru a comemora 80 de ani de la masacrul comis în acest loc împotriva românilor de către armata bolșevică. La 26 iunie 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, României i-a fost impusă cedarea Basarabiei, a Ținutului Herța și a Nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică. De atunci a început aplicarea unei politici de prigoană și persecuții împotriva românilor din aceste provincii românești, concretizată prin deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei, masacrele de la Lunca și Fântâna Albă, precum și foametea organizată din Basarabia.

Istoric de profesie, Cristian Ivănuță susține că „Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 Aprilie 1941, când aproximativ 3000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, cu dorința de a trece granița sovieto-română și de a scăpa de teroare, au încercat să ajungă în România. Pentru mulți acest drum a fost fără întoarcere. Când coloana de români înarmați cu steaguri albe și tricolore, icoane și cruci, a ajuns aproape de graniță, soldații sovietici, ascunși în pădure, au tras din plin cu mitralierele. Supraviețuitorii au fost urmăriți și uciși. După masacru, răniții au fost îngropați de vii, alături de cei deja morți, într-o serie de gropi comune, pregătite pentru acest scop.”

Redactorul șef al publicației „Plai Românesc“ din Cernăuți, Ștefan Broască spunea că: „Fântâna Albă este durerea neamului românesc, tragedia care ne înalță și ne purifică pe noi, cei rămași în viață, pe copiii și nepoții noștri.De aceea ziua de 1 Aprilie trebui să devină ziua de comemorare a jertfei românești “.

În presa ucraineană din Cernăuți s-a afirmat că “uciderea românilor la Lunca și Fântâna Albă nu ar fi  fost decât un  fapt de eroism a grănicerilor ucraineni care fiind puțini la număr, au făcut față unui grup înarmat foarte numeros de români care au încercat să atace granițe de stat”.

„Mai exact, în ziarul “Ceas” din Cernăuți martirii de la Fântâna Albă au fost batjocoriți, fiind numiți „provocatori”, „fasciști” și „agenți ai siguranței române”. În acel articol din Ceas nu se vorbește decât de „mărirea teritorială” a României(1861-1945), fiind ilustrat și cu o hartă a României, cu note explicative, menite să înfiereze masacrul de la Fântâna Albă, drept argument că în istoria sa România „ar fi promovat o politică expansionistă” față de vecini. Or se știe că țăranii noștri s-au decis în acel aprilie însângerat din 1941 că e mai bine, dacă nu vor fi lăsați să se ducă la frații lor, să moară împușcați la granița nefirească, să fie hăituiți prin pădure ca niște fiare sălbatice decât să trăiască sub cizma străinilor, părăsindu-și vetrele milenare, mormintele strămoșilor, agoniseala lor de o viață” a declarat Cristian Ivănuță, deputat AURpentru redacția 60m.ro

Este o pildă de sacrificiu colectiv fără precedent, nu numai în istoria noastră modernă, ci și în cea a întregii Europe.

Back to top button