Crescători: Nu mai ținem animalele în iarna asta! Într-un an, doi, dispare zootehnia, statul nu e interesat să ne susțină!
Crescătorii de animale din România nu mai fac faţă scumpirilor din ultima perioadă. De când s-a majorat preţul energiei electrice şi a carburanţilor, totul a luat-o razna, astfel că fermierii nu mai ţin pasul cu preţurile mari. Atâta timp cât litrul de lapte de vacă se colectează cu 1,20, iar preţul furajelor s-a triplat, ei spun că nu mai pot creşte vacile şi că vor renunţa la zootehnie.
„Nu mai ţinem animalele în iarna asta. Căutăm să le vindem pentru că nu mai putem. Într-un an sau doi ani dispare zootehnia pentru că nici statul nu este interesat să ne susţină. Spre exemplu şi carcasa de carne de vacă se vinde la noi cu 2 euro/kg, în timp ce în ţări ca Franţa sau Israel preţul este dublu şi ceva. La noi totul se scumpeşte dar nimeni nu se gândeşte şi la oameni. Poate asta şi vor, să dispărem de pe piaţă şi să fim doar cumpărători”, a declarat Maria Ivanovici din satul Nuntaşi, Constanța.
Situaţia crescătorilor de bovine s-a înrăutăţit în ultima perioadă de când cu pandemia şi cu scumpirile galopante care apar în fiecare zi. Ei spun că vor renunţa la fermele de vaci, în condiţiile în care subvenţiile pe cap de animal sunt mici, iar preţul furajelor tot mai mare. Practic, nu mai pot ţine pasul scumpirilor.
„Ne gândim serios ca după data de 15 noiembrie să ducem animalele la abator, că vine iarna şi nu mai putem să le hrănim. Şi să le mulgi te costă mai mult decât valoarea unui litru de lapte colectat. Vaca este cel mai greu animal de crescut, iar în vremurile pe care le trăim nu mai îmi permit să ţin 20 de vaci. O să păstrez jumătate iar restul le vând la carcasă. Să nu credeţi că-mi este uşor, după ce aproape toată viaţa am crescut bovine. Sunt viaţa mea dar nu mai pot, statul român m-a învins”, spune mâhnit și crescătorul de vaci Aurel Zisu din satul Dorobanţu, judeţul Constanţa.