EconomieInternațional

Credit Suisse a ajutat americani bogaţi să evite plata taxelor în SUA

Credit Suisse, banca elveţiană prăbuşită, preluată de UBS Group într-un plan de salvare aranjat în grabă la începutul acestei luni, poate aduce cu sine un nou set de probleme legale şi de reglementare pentru noul său proprietar, legate de ajutarea unor americani bogaţi pentru a evita plata taxelor în Statele Unite, relatează CNBC.

De ani de zile, banca a oferit un refugiu clienţilor americani bogaţi pentru a ascunde activele de fisc (IRS), chiar şi după ce a fost prinsă şi acuzată pentru că a făcut acest lucru cu mai bine de un deceniu în urmă, potrivit unor doi foşti bancheri ai Credit Suisse care au vorbit în interviuri exclusive cu CNBC şi lucrează cu guvernul SUA în calitate de avertizori.

Banca a pledat, în mod notoriu, vinovată în 2014, la acuzaţii penale, pentru că a ajutat, ”cu bună ştiinţă şi intenţie” mii de clienţi din SUA să-şi ascundă activele şi veniturile offshore faţă de IRS.

Credit Suisse a recunoscut la acea vreme că a folosit entităţi false, a distrus înregistrările conturilor şi a livrat numerar clienţilor americani pentru a preveni detectarea de către IRS, acceptând să prevină evaziunea fiscală din SUA, ca parte a acordului său de recunoaştere.

Credit Suisse a fost, de asemenea, de acord la momentul respectiv cu o serie de reforme, inclusiv dezvăluirea activităţilor sale transfrontaliere şi cooperarea cu autorităţile atunci când acestea solicită informaţii, printre altele.

Banca pare să fi încălcat acel acord, potrivit unui nou raport al Comisiei de Finanţe a Senatului SUA, care detaliază abuzurile produse de atunci.

Raportul, publicat miercuri, detaliază concluziile investigaţiei de doi ani a comisiei şi devine mai important, având în vedere criza bancară care se profilează.

Banca Naţională Elveţiană, banca centrală a ţării, a injectat lichidităţi de peste 100 de miliarde de dolari în Credit Suisse pentru a o menţine pe linia de plutire la începutul acestei luni, în timp ce guvernul elveţian a fost de acord să ofere UBS aproximativ 9 miliarde de dolari pentru a proteja de pierderile rezultate din preluare.

Anchetatorii din Senatul SUA spun că noile dezvăluiri ridică întrebări cu privire la câţi bani americani rămân ascunşi în seifurile unei bănci a cărei prăbuşire a zguduit fundaţiile sistemului bancar global.

Raportul Senatului, care a fost pregătit de membrii democraţi ai comisiei, acuză banca că a încălcat termenii acordului său de recunoaştere a vinovăţiei din 2014, care ar putea declanşa o serie de repercusiuni dacă Departamentul de Justiţie va continua cazul.

Nu este clar la ce răspundere potenţială este expusă UBS ca urmare a raportului, dar un avocat al avertizorilor susţine că banca ar trebui să plătească până la 1,3 miliarde de dolari.

Preşedintele Comisiei de Finanţe a Senatului, Ron Wyden, D-Ore., a declarat că comisia sa a primit noi informaţii chiar în această săptămână de la Credit Suisse, despre alte conturi americane nedezvăluite, pe care banca le deţinea după 2014.

”Se desfăşoară în continuare, doar în ultimele două zile s-au descoperit şi mai mulţi bani care au fost ascunşi şi există probleme foarte substanţiale aici. În mod clar, este timpul să urmărim penal şi să ne asigurăm că există sancţiuni care transmit un mesaj puternic”, a spus Wyden.

”Angajaţii Credit Suisse au ajutat şi au încurajat o schemă ilegală majoră de evaziune fiscală”, a spus un consilier al comitetului de finanţe, cerând să nu fie numit deoarece raportul nu a fost încă publicat.

”Până în prezent, niciun angajat al Credit Suisse implicat în schemă nu s-a confruntat cu vreo consecinţă din partea guvernului Statelor Unite pentru participarea lor”, a mai spus acesta.

Anchetatorii din Senat spun că au descoperit că Credit Suisse a permis ca 25 de familii americane să ascundă averi în valoare de peste 700 de milioane de dolari în bancă în anii de după acordul de recunoaştere a vinovăţiei al Credit Suisse.

Cei doi foşti angajaţi ai Credit Suisse, care au lucrat ca avertizori cu anchetatorii guvernului SUA şi ai Senatului, au declarat pentru CNBC că unele dintre comportamentele ilegale au continuat mult după acordul de pledoarie al Credit Suisse din 2014.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button