Politică

Cozmin Guşă: Sub ameninţarea puşcăriei, liderii PSD au predat partidul lui Iohannis

„Vă amintiți, prieteni goldiști, că această comasare și zvonurile despre ea au început sub pretextul diminuării scorului AUR. Apoi, când s-a văzut că scorul AUR nu va fi diminuat prin comasare, s-a discutat și despre motivul real, anume cel al salvării PNL de la dezastrul electoral, care altfel, fără comasare, ar fi picat sub scorul de 15%, ba chiar către 10%. De ce trebuie să fie salvat PNL? Pentru că fără acest partid sau mai precis fără un partid care să aibă un scor cât de cât respectabil, să participe la jocuri, Klaus Iohannis intră în irelevanță din toate punctele de vedere, intern și internațional, respectiv nu va putea monta din iulie o alianță de opoziție credibilă la PSD”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.

„V-am explicat că planul lui Iohannis este să meargă împreună cu PSD la comasare și la europarlamentare în iunie, iar apoi din luna iulie se rupă guvernarea și să meargă în alianță împreună cu Dreapta Unită, adică USR, PMP, Forța Dreptei, să facă opoziție dură la PSD.

Revin la comasare: PSD și Ciolacu au rezistat la presiunile lui Iohannis până vinerea trecută, când locatarul de la Cotroceni le-a dat un ultimatum, anume pentru duminică seara, adică acum trei zile, zicându-le că, dacă nu rezolvă tehnic problema comasării și prin decizie politică, el va activa brusc lista paradelii, adică lista aceea de 15 baroni, dintre care 10 PSD, care e limpede că sunt penali și că oricând sunt arestabili, pe modelul Iulian Dumitrescu, apoi Iohannis nu le-a mai răspuns la telefon liderilor coaliției, lăsându-i să fiarbă. PSD-ul avea interes, dacă tot trebuia să facă o comasare, să facă o dublă comasare, adică să cupleze și prezidențialele cu parlamentarele, deoarece în acest fel dorea să-și securizeze susținerea comună PSD-PNL pentru candidatura lui Ciolacu la prezidențiale. Iohannis nu a acceptat acest lucru, ba dimpotrivă, vrând să-i umilească pe pesediști în plus, le-a transmis în cursul zilei de duminică să se gândească inclusiv la o listă comună la europarlamentare, PSD-PNL, și tot pentru ca să-și ajute partidul. De ce? E simplu: nici cu comasarea localelor cu europarlamentarele nu ieșea din calcule că PNL ar putea ajunge la 20% și atunci noul calcul al lui Iohannis și al liberalilor este că vor reuși peste 50% cu lista comună pe care o pregătesc și se vor îndestula electoral în baza împărțirii scaunelor de europarlamentari cu pesediștii. Dar și acest calcul este fals, prieteni, și v-o spun eu, care studiez de mult timp aceste lucruri; dar chiar și voi puteți crede vreunul că actuala coaliție mai este susținută de peste jumătate dintre români care să meargă să o și voteze?

Dar nu mai contează acest lucru, pentru că interesul lui Iohannis este să treacă de europarlamentare cu un PNL valid, apoi se rupă guvernarea cu PSD-ul lui Ciolacu, rămas la butoanele guvernării doar ca să încaseze flegmele electorale din toamnă. De-aia l-ați auzit voi pe Ciolacu spunând că-și depune mandatul dacă PNL iese de la guvernare, amenințare cu care n-a reușit deloc să îl sperie pe Iohannis, care își vede de planul lui. Pe scurt, asistăm la un viol al PSD, executat de către Iohannis, la care viol liderii din Kiseleff nu reacționează, deoarece le e frică de pușcărie. Ei știu că Iohannis nu se joacă și are destulă putere ca să dea drumul procurorilor din lesă, să înceapă audieri, rețineri, pentru că este doldora de dosare de corupție de la vârful PSD până la puterea locală a pesediștilor și ei știu acest lucru.

Acum, rezumând, singura speranță a PSD este că CCR ar putea bloca legislația electorală ce prevede comasarea, lucru care de asemenea este puțin probabil: tot cu dosare de șantaj se lucrează și asupra judecătorilor de la CCR, ați văzut de-a lungul vremii. Și tocmai din acest motiv, al acestei mici posibilități ca CCR-ul să acționeze, a apărut absurda soluție de listă comună PSD-PNL la europarlamentare, partide ce fac parte din familii politice rivale, și a apărut pentru că, dacă această comasare ar pica (se poate, teoretic), PNL să fie asigurat că rămâne pe listă cu PSD și face un scor de peste 15%, adică pe românește se împarte pâinea electorală din iunie cu PSD. În sinteză, toate aceste mișcări ciudate, unele și ilegale, sunt forțate pentru ca să-i se asigure lui Iohannis confortul politic și personal. El știe că, dacă rămâne fără partid sau cu unul micuț, cum a pățit Băsescu cu PMP, riscă să ajungă cel puțin în situația lui Băsescu, cu apropiații la pușcărie și fără imunitate sau gardă personală, iar PSD-ul, din nefericire pentru ei, defilează sub deviza: „mai bine abuzat decât la pușcărie!”. De astăzi va deveni evident că marele plan pentru 2024 este distrugerea PSD și, vai, ce coincidență, debutează tot cu ocazia unor europarlamentare, exact ca în 2019, când în locul lui Ciolacu de astăzi era Dragnea de atunci, iar Dragnea a ajuns la pușcărie după ce a trădat, iar Iohannis și PNL s-au îndestulat. Despre aceste scenarii vom vorbi, însă, în zilele următoare”, scrie Guşă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button