Cozmin Gușă: Doar un guvern PSD/PNL ar scoate țara din criză

Distribuie acest articol!

Analistul politic Cozmin Gușă crede că soluția pentru încheierea crizei generate prin demiterea guvernului este formarea unui guvern provizoriu, format din PNL și PSD. Gușă explică faptul că aceasta ar fi soluția cea mai rapidă pentru a ieși din blocaj și pentru a construi o majoritate solidă, care să poată guverna fără conflicte și compromisuri.

„UN GUVERN POLITIC POATE REZOLVA ADEVĂRATA PROBLEMĂ, PRELUAREA PUTERII EXECUTIVE DIN MÂINILE LUI IOHANNIS.

Ieri am expus într-o dezbatere cu Bogdan Chireac și Val Vîlcu soluția fezabilă pentru rezolvarea crizei, pe care o cred potrivită stării disperate dpdv economico-societal în care se află România, prin formatarea unei guvernări PSD-PNL, cu prim-ministru de la PSD și viceprim-ministru de la PNL. Această soluție, mai ales că enervează pe toată lumea, îmi pare cea corectă, și-aș explica de ce.

Care-i starea de fapt în jocurile de putere? Iohannis a guvernat foarte prost și periculos în ultimii doi ani, dar se-ncăpățânează să nu cedeze puterea, îi este frică de consecințe și are comandamente externe pe care dacă nu le onorează, o încurcă rău. PNL a devenit o masă amorfă de disperați ce aleargă doar după bani și protecție, ar face orice ca să rămână la putere. PSD, USR și AUR, care-ar avea împreună majoritatea și legitimitatea să ceară guvernarea după ce-au trecut moțiunea, se feresc să formalizeze o coaliție și să-l forțeze astfel pe Iohannis să le nominalizeze un prim-ministru. PSD și AUR cer guvern de tehnocrați/specialiști, pe care USR îl refuză, rămânând constanți în atitudinea anti-Iohannis prin neacceptarea lui Cîțu. UDMR vrea orice i-ar ține la guvernare, deci nu guvern de tehnocrați. Soluția de alegeri anticipate în primăvară pare iluzorie și este prea îndepărtată în timp pentru starea gravă a României, și-n plus, depinzând de Iohannis, iarăși nu poate fi considerată fezabilă.

Peste toate acestea, românii nu mai au răbdare fiind înfricoșați de perspectiva sumbră a scumpirilor galopante, și-ar dori soluții rapide, dar nerealiste, prin pulverizarea magică a lui Iohannis și a clasei politice, respectiv apariția din neant a unui guvern de salvatori. Pe lângă faptul că nu-i avem pe salvatori, cetățenii noștri au o revoltă puternică, dar pasivă, nu i-am văzut revoltându-se prin comunitățile lor și cerând în stradă, prin mari proteste, soluțiile pe care le clamează în gând sau pe rețelele de socializare. Nici ultima boacănă a lui Iohannis/Cîțu, prin care au redistribuit fondurile guvernamentale doar către comunitățile conduse de către liberali, nu i-a impresionat suficient pentru ca să ia vreo atitudine de natură să-l sperie pe KWI și-ai săi. Pe de altă parte, tocmai pe cei pe care îi blamează, cetățenii i-au ales în funcții în ultimii doi ani, în frunte cu Iohannis, împotriva căruia azi sunt cca 80% dintre români. Din păcate, cei care ar putea ajuta la agregarea unei stări de revoltă constructivă în comunități, primarii aleși, preferă o atitudine pasivă și lașă, atât în fața guvernării lui Iohannis, cât și în interiorul partidelor lor.

Așadar, soluția rapidă de criză/compromis, ce nu-l scoate din joc total pe Iohannis, dar îi retează mult din influență, ar fi o guvernare politică PSD-PNL. Desigur că PNL nu mai merită guvernarea după ce-a demonstrat în ultimii doi ani, dar în aceeași postură este și USR, ce-a făcut doar „administrație de operetă”, subordonată clar Factorului Extern. AUR-ul este izolat de către toți ceilalți în acest moment, a înregistrat o creștere fulminantă, și niciun actor politic nu vrea să-i valideze în plus. UDMR-ul rămâne o opțiune chiar și pentru parteneriatul PSD-PNL, dar ar putea dilua angajamentele publice urgente pe care noul guvern ar trebui să și le asume, fără gânduri electoraliste. Desigur că cea mai populară opțiune pentru români azi este suspendarea lui Iohannis, dar despre asta vorbește public doar AUR. Ca să se ajungă la suspendare, celorlalte partide ar trebui să le fie impusă de către cetățenii din stradă, fapt ce s-ar putea petrece doar în câteva luni sub presiunea foamei, dar pentru infrastructura precară a României asta ar fi deja aproape fatal. Și de-aici, necesitatea unei soluții urgente, dar mai puțin populară, a unui guvern făcut rapid de PSD și PNL, cu prim-ministru de la PSD. Acest lucru nu rezolvă situația decât parțial, dar oferă șansa unei posibile reabilitări macroeconomice, îndepărtându-l (atât cât se poate azi!) de la butoane pe cel ce-a generat criza și dezastrul, abulicul și nepăsătorul „Iohannis cel Ales”.”, scrie Gușă pe Facebook.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: