CORUPȚIE: Roboții lui Arafat, diferențe între caietul de sarcini și manual – Sunt departe de cerințele autorităților
Roboții IGSU meniți să intervină în situații-limită, în locul pompierilor, au atras atenția opiniei publice după intervenția de la Crevedia. Raed Arafat și șeful ISU BIF, Irinel Precup, au afirmat că roboții au salvat viețile pompierilor.
Într-o analiză făcută de agenda pompierului.ro s-a făcut o comparație între caietul de sarcini al IGSU pentru acești roboți și manualele lor de utilizare.
În primul rând, conform caietului de sarcini, instruirea militarilor care vor opera roboții îi revine furnizorului care va pregăti câte două persoane pentru fiecare dispozitiv. Dar în manualul de utilizare se precizează că toți cei care ar putea opera într-un anumit moment roboții trebuie să aibă cunoștință despre cum se folosește. Nu se știe, însă, dacă IGSU a făcut aceste instruiri pentru fiecare tură de serviciu.
O primă analiză este privitoare la roboții electrici. În caietul de sarcini întocmit de IGSU se precizează că robotul electric va îndeplini misiuni de stingere incendii, transport de echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor, colectare și transmitere de imagini foto și video atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere. În plus, robotul va fi utilizat la intervențiile desfășurate în medii periculoase pentru intervenția umană cum ar fi clădiri în pericol de prăbușire, zone cu temperaturi foarte ridicate, sau zone cu pericol de explozie.
Alte cerințe spun că “Șasiul robotului va fi construit din materiale rezistente la acțiuni mecanice, la coroziune, la temperaturi înalte și șocuri de temperatură. (…) Temperatura de lucru a robotului ar trebui să fie cuprinsă între -35 C și 70 C, fără sistemul de autoprotecție cu apă pentru robot.
Conform manualului, însă, robotul nu rezistă dacă temperatura ambientală exterioară depășește 60°C, iar tunul de apă trebuie să fie pornit în modul umbrelă pentru a crea un scut termic. Distanța de pilotare a robotului electric, este, după manual 500 de metri, iar în caietul de sarcini sunt menționați doar 250 de metri.
IGSU a mai solicitat în caietul de sarcini ca robotul că aibă capacități de urcare și coborâre de pante și rampe, de traversare obstacole cu înălțimea de minim 25 de centimetri și să aibă capacitatea de a împinge sau muta obiecte.
Dar în manualul de utilizare, producătorul avertizează că robotul nu trebuie lăsat să cadă pe scări sau să se ciocnească de vehicule în mișcare. Manualul mai precizează că robotul nu trebuie să intre în contact cu obiecte care i-ar putea provoca accidente și nu trebuie să fie expus la șocuri. Incredibil este și că se menționează faptul că la trecerea peste obstacole, trebuie să se aibă grijă să nu se răstoarne robotul.
Și în cazul roboților cu motor termic există contradicții între caietul de sarcini și manual. IGSU a cerut aperximativ aceleași capacități ca și pentru roboții cu motor electric, adică un dispozitiv care să intre în foc, atunci când pompierii nu o pot face. Au cerut să poată fi manevrat de la o distanță de 250 de metri și să poată suporta până la 70 de grade celsius.
Dar conform manualului, lucrurile stau diferit. Dispozitivul e făcut să funcționeze în condiții meteorologice normale, la o temperatură cuprinsă între -10°C și +40°C.
Tot în manual se recomandă să se evite obstacolele, pantele abrupte, obiectele dure precum borduri, balustrade sau șine de cale ferată. Iar legat de raza de operare a robotului, în manual se recomandă ca utilajul să fie folosit la o distanță nu mai mare 80 de metri.
O altă mențiune a producătorului vorbește despre folosirea robotului doar pe timp de zi. Iar dacă este nevoie de el pe timp de noapte, se recomandă folosirea luminilor artificiale.
Practic IGSU a vrut să cumpere roboți pentru intervenții rapide, incendii de proporții mari, zone cu potențial de explozie, în ideea ca intervenția să fie făcută în siguranță. Dar roboții sunt departe de cerințele autorităților.