Internațional

Corupție la Kiev: Viceministrul ucrainean Vasil Lozinski, acuzat de deturnare de fonduri, a fost demis şi arestat

Vasil Lozinski, adjunct al ministrului ucrainean al infrastructurii, a fost demis şi arestat sub suspiciunea de deturnare de fonduri, după ce o anchetă a Biroului Naţional Anticorupţie din Ucraina a constatat că fondurile publice puse deoparte pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă au fost fraudate, relatează CNN.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov, a confirmat duminică pe pagina sa de Facebook arestarea lui Vasil Lozinski şi a precizat că adjunctul său a fost demis.

Potrivit Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), Lozinski este acuzat că a primit comisioane în valoare de 400.000 de dolari, iar în acest fel, „a expus şi a deturnat fonduri bugetare”,

Viceministrul a primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente şi utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.

NABU a precizat că în vară au fost alocate aproximativ 49 de milioane de dolari pentru „asigurarea populaţiei cu surse alternative de energie electrică, căldură şi alimentare cu apă pe timpul iernii, din cauza situaţiei cauzate de distrugerea infrastructurii critice. Ancheta a constatat că o serie de funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale au decis să deturneze o parte din fondurile publice. Pentru a realiza acest lucru, aceştia au lucrat cu un grup de intermediari şi s-au asigurat că au fost încheiate contracte de achiziţii cu entităţi comerciale prestabilite, la preţuri supraevaluate cu aproape 280 de milioane hrivne (aproximativ 7,6 milioane de dolari)”, spun procurorii anticorupţie.

NABU precizează că au fost efectuate o serie de percheziţii, în timpul cărora au fost găsite şi confiscate 920.000 de hrivne şi 38.700 de dolari în birourile unor oameni de afaceri.

De asemenea, în cursul nopţii, unul dintre membrii grupului infracţional organizat a fost reţinut în timp ce încerca să treacă frontiera de stat şi să părăsească Ucraina, mai spune NABU.

„Astăzi, prin decizia Cabinetului de Miniştri, Vasil Lozinski a fost eliberat din funcţia de viceministru al Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii. Reamintim că ieri, personalul NABU şi SAP a demascat şi a oprit activităţile unui grup infracţional organizat de furt de fonduri bugetare. Din grupul infracţional făcea parte şi ministrul adjunct al dezvoltării comunităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina. Acesta a fost arestat pentru că a primit 400.000 de dolari câştig necuvenit. El a primit aceste fonduri pentru asistenţă în semnarea contractelor de achiziţionare a echipamentelor şi utilajelor. Actele de urmărire penală au fost înregistrate în septembrie 2022”, a precizat ministrul Aleksandr Kubrakov.

”Am instruit echipa ministerului să lanseze un audit al tuturor proiectelor actuale ale ministerului, inclusiv al fondurilor bugetare, al fondurilor instituţiilor financiare internaţionale şi al proiectelor de asistenţă tehnică”, mai spune ministrul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button