Politică

CORUPȚIE: Doi donatori în campania lui Nicușor Dan au primit contracte și funcții după ce candidatul a câștigat alegerile

Doi dintre contributorii financiari ai campaniei electorale din 2020 a lui Nicușor Dan, în urma căreia acesta a devenit primar general al Municipiului București, au obținut, ulterior, contracte și posturi din partea Primăriei Generale.

Firma unui om de afaceri care i-a donat lui Nicușor Dan 10.000 de lei a semnat, în anul imediat următor, contracte de peste 620.000 de lei cu Societatea de Transport București și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, ambele subordonate Primăriei Generale. În 2019 și 2020, societatea nu prinsese astfel de contracte.

Pe de altă parte, o colaboratoare mai veche a actualului primar, care i-a împrumutat acestuia, pentru aceeași campanie, suma de 20.000 de lei, a devenit, după alegeri, consilier personal a lui Dan, apoi angajată a Primăriei și, de anul trecut, director al Administrației Parc Văcărești, altă societate subordonată Prmăriei Generale, unde are un salariu de circa 10.000 de lei lunar net.

Primarul general Nicușor Dan a respins suspiciunile de favoritism din cele două situații.

Conform declarației de avere pe care Nicușor Dan a depus-o în iunie 2021, pe lista persoanelor care au donat sume de bani pentru desfășurarea campaniei electorale care a dus, în final, la alegerea sa ca primar general se află Ovidiu Simion Liliac Zajontz. Acesta a donat candidatului Nicușor Dan suma de de 10.000 de lei.

Sursa Foto: Declarație de avere iunie 2021 / Nicușor Dan

La momentul donației, Liliac deținea, din decembrie 2018, 39,75% din societatea Aegeria Business Consulting SRL București cu activitate în domeniul IT.

Din datele disponibile pe portalul achizițiilor publice e-licitatie.ro reiese că, în anul imediat următor alegerii lui Dan ca edil, Aegeria Business Consulting a semnat mai multe contracte, atribuite prin procedură ”achiziție directă”, cu două instituții subordonate Primăriei Generale: Societatea de Transport București (STB) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Obiectul acestora a fost servicii de instalare, stocare date, furnizare pachet licențe IT, respectiv consultanță în digitalizarea unor spitale aflate în administrarea Primăriei.

Valoarea totală a acestor contracte a fost de 624.294 lei, circa 90% provenind de la STB. În același an 2021, cifra de afaceri a societății lui Liliac a fost de 2,95 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii de la STB și ASSMB au reprezentat circa 20% din încasările Aegeria.

Profitul net al firmei a fost în acel an de 735.640 de lei. Același portal mai arată că, în 2019 și 2020, Aegeria nu semnase contracte cu Primăria Generală sau instituții subordonate acesteia. De precizat că STB a mai semnat un contract cu Aegeria în aprilie 2023, valoarea acestuia fiind de 264.000 de lei.

Primarul Nicușor Dan a declarat că, în urmă cu circa 35 de ani, a fost coleg de liceu, în Făgăraș, cu Ovidiu Simion Liliac Zajontz, dar că nu s-au mai întâlnit decât la reuniunile periodice ale foștilor absolvenți.

”Pentru campania din 2020, am avut un site unde cei doritori îmi puteau dona sume de bani, în temeiul legii. După alegeri, i-am sunat pe cei care mă ajutaseră cu sume mai mari de 5.000 de lei și așa am văzut că era și el pe listă. L-am sunat, i-am mulțumit și, din politețe, l-am întrebat ce mai face, așa aflând că are o firmă de IT”, a spus Dan, care afirmă că nu există legătură între donație și contracte.

Liliac a declarat, la rândul său, că a decis să îl ajute pe candidat prin prisma faptului că îl știa din liceu.

Între timp, în urmă cu circa trei luni, Liliac a ieșit din acționariatul firmei Aegeria.

Administratorul societății, Dragoș Pârvulescu, a declarat că Liliac nu a fost implicat ”operațional” în activitatea Aegeria, ci a fost un finanțator/investitor extern, iar, în timp, relațiile dintre părți s-au răcit, ceea ce a dus la plecarea acestuia din firmă, în aprilie 2023.

Pârvulescu a adăugat că, în privința ASSMB, cu care au fost încheiate șapte contracte de consultanță în valoare de 12.600 de lei fiecare, această instituție a solicitat serviciile Aegeria într-un domeniu – cel al telemedicinei – în care aceasta era calificată și că la STB a mai existat un contract înainte de 2021, fără a putea indica detalii despre acesta.

Reporterul G4media.ro nu a putut identifica vreun contract de acest gen pe contul e-licitatie.ro, singurele atribuiri către Aegeria ale unei societăți subordonate Primăriei Generale, înainte de 2021, fiind în 2018: 162.575 de lei de la Compania Municipală Turistică București SA.

De precizat că toate contractele Aegeria cu STB în 2021 au fost semnate după ce, în martie același an, Nicușor Dan l-a instalat la conducerea societății pe Adrian Criț.

Nicușor a transmis, printr-un mesaj, că achizițiile de la Aegeria ”au fost fundamentate de către direcția Tehnică și Investiții, achiziția fiind efectutată de către direcția Comercial, conform legislației în vigoare. Nu există nici o legătură între numirea mea ca director și anumite atribuiri efectuate cf legii.”

Un alt contributor financiar al campaniei din 2020 a lui Nicușor Dan a fost avocata Ștefania Georgiana Simion, o mai veche colaboratoare a acestuia în calitate de reprezentanți ai societăți civile în cadrul ONG-urilor Alburnus Maior și Uniunea Salvați Bucureștiul.

Nicusor Dan, Georgiana Simion
Sursa Foto: Captură Youtube

Aceasta i-a împrumutat 20.000 de lei care i-au fost returnați după ce Dan a câștigat alegerile, iar Autoritatea Electorală Permanentă i-a dat înapoi întreaga sumă pe care acesta o raportase drept cheltuieli de campanie pe bază de împrumuturi: 445.000 de lei.

După instalarea la Primărie a lui Nicușor Dan, Simion a devenit consilier personal al acestuia pe probleme juridice și de mediu.

”Apoi a dat concurs și s-a angajat în instituție, fiind cea care a întocmit dosarul prin care Parcul a intrat în administrarea Primăriei Generale. Prin urmare, fiind cea mai calificată, am decis să o numesc, prin detașare, director al Administrației Parcului Natural Văcărești”, a spus Nicușor Dan. Numirea a avut loc la începutul lui 2022. Declarația de avere semnată de Simon în iunie 2023 arată că, anul trecut, aceasta a avut la Administrație un venit lunar net de puțin peste 10.000 de lei.

Ștefania Georgiana Simion a declarat că ”Posturile pe care le-am ocupat și le ocup în PMB au strict legătură cu pregătirea și experiența mea profesională în domeniul protecției mediului și juridic. Sunt încadrată pe un post de specialitate în cadrul direcției de mediu pentru care am dat și promovat un concurs de angajare.”

În declarația de avere din 2021, pe lista donatorilor lui Nicușor Dan pentru campania electorală din 2020 mai figurează Bogdan Micu (45.000 de lei), Florin Talpeș (creatorul Bitdefender, 194.000 de lei), Camil Alexandru Perian (72.800 lei), Marius Gheorghe (15.000 lei), Marius Popescu (18.500 lei), Radu Roșu (10.000 de lei), Tudor Mihai Ioan Dumitriu și Radu Floricică (câte 5.000 de lei), Teodora Patricia Constantinescu și Ana Maria Alexandra Stan (câte 3.000 de lei).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button