Cornel Nistorescu: Teodosie și DNA – dosare peste dosare și culise peste culise
Nu-i nici o mirare că episcopului Teodosie Snagoveanu i s-a deschis un dosar penal, așa, pe neașteptate. La cîte fape neclare s-au adunat în jurul său este de mirare că o asemenea decizie a fost luată abia acum. A fost cercetat de atîtea ori încît cazurile sale ar fi trebuit să fie finalizate cu două decenii în urmă, dacă nu cu trei. Și, cu toate acestea, IPS Teodosie Snagoveanul a supraviețuit și, cu o abilitate înnăscută, a izbutit să înfrunte sistemul și, în unele situații, chiar să-l învingă. În ciuda bărbii și a sutanei, Teodosie Snagoveanu s-a mișcat mai ceva ca o vulpe. S-ar părea că în subtext, asta ar putea fi cauza dosarului recent.
Teodosie Snagoveanul s-a opus în pandemie și n-a pățit nimic, a înfruntat normele care băgau populația în sperieți, a apărat o biserică ridicată într-un loc neconstruibil, a făcut spectacol din toate aparițiile sale de la Bobotează pînă la ultimele sărbători creștine ale anului (cunoscuții spun că, în tinerețe, IPS Teodosie ar fi dat admitere la IATC nu mai puțin de șapte ori și n-a intrat).
Nu-i exclus ca aspirațiile și înclinațiile sale teatrale să se fi îndreptat spre modul de a sluji în biserică și de a relaționa cu credincioșii. Asta i-a adus un succes neașteptat, după cum spiritul său antreprenorial și descurcăreț i-a adus și o putere economică. Din păcate, înclinațiile spre sodomie ale unor oameni din preajma sa, precum și învîrtelile i-au diminuat din anvergură.
Cu toate acestea, IPS Teodosie este o voce a bisericii noastre ortodoxe.Pompat de al demers avîntat și cel mai adesea incoerent al Dianei Șoșoacă, IPS a devenit un pericol. Pe de o parte, pentru Biserică, pe de alta, pentru partidele politice și beneficiarii lor. Cu sprijinul său, cădelnițat prin mulțime, Diana Șoșoacă și ceata care s-a adunat în jurul ei ar putea dobîndi un neașteptat succes electoral. Iar un succes de ceată zărghită ar putea fi o nenorocire pentru toți. IPS Teodosie stă ca un cui pentru conducerea BOR și pentru patriarh.
Altfel, BOR n-ar fi transmis așa de repede punctul său de vedere. El este super-lămuritor privind relația dintre Teodosie și Patriarhul Daniel. Citez din Comunicat: „Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.
Avem de-a face cu o formulare despre case îți vine să zici că vine de la Sfîntul Sfinților sau mai de sus și că patriarhia și mitropoliile ar fi niște cuiburi de îngeri.
Și comunicatul DNA este destul de „lustruit”: „Suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.
Este vorba de o provocare de sorginte jurnalistică, aplicată inclusiv la Uniunea Europeană, cînd lui Adrian Severin, devenit extrem de incomod pentru anumite grupuri de interese de la Bruxelles, i-a fost montată tot o secenetă jurnalistică bazată pe camera ascunsă.
Complexitatea acestui dosar vine de la confruntarea de orgolii, interese și slăbiciuni în lumea Bisericii Ortodoxe, dar și din intersectarea politicii cu influența clerului, în care DNA-ul și alte forte și-au vîrît mijloacele și coada.