Cornel Nistorescu: Să nu uităm că românii l-au demis, prin Referendum, pe Băsescu, dar totul s-a anulat printr-o simplă descindere a unui adjunct al lui Hillary Clinton
„Vestea anulării alegerilor este șocantă. Cel puțin pentru țările din Uniunea Europeană. Plutea în aer. Cine miroase puțin la culisele politicii simțea că se pune la cale ceva și că încă se mai poate face ceva. Turația nebună cu care se învîrteau acuzații la Antena 3 și Digi 24, plus demonstrația de la Universitate și contestațiile depuse la Curtea Constituțională de instituții cu rol de organe anunțau un pericol. Nu întîmplător Mihai Gîdea and comp. cereau arestări, demisii, cercetări, percheziții. Mirosea a ceva, dar nu chiar așa mare rahat peste democrație”, scrie, în Cotidianul, Cornel Nistorescu.
„Şi, totuși, anularea alegerilor nu este chiar așa șocantă. Rezultatul unui referendum popular inițiat pentru debarcarea lui Traian Băsescu a fost anulat printr-o simplă descindere a unui adjunct al doamnei Hillary Clinton. Philip Gordon a descins la București, a scos din pălărie un număr de voturi false și a încheiat discuția. Traian Băsescu rămîne președinte al României.
Cam la fel s-a întîmplat și de data aceasta. Curtea Constituțională a României, alertată de CSAT și de rapoartele încropite ale Serviciilor secrete, a validat turul întîi, după ce renumărarea decisă inexplicabil s-a terminat și ea în bălării, fără a mai re-număra și voturile din străinătate. Totul a arătat cum nu se poate mai improvizat.
Pe fondul demonstrațiilor produse prompt prin orașele mari și cu mult talent în București apare acest comunicat nesemnat al CCR. Avem în față ceva scris pentru presă, așternut sub un antet al CCR care ne anunță anularea rezultatelor.
Pînă nu apare în Monitorul Oficial, un Comunicat pentru presă al CCR anulează rezultatele alegerilor din primul tur și pune electoratul, inclusiv partidele pe jeratic. Noroc că plouă și totul se consumă pe net și la TV. În baza acestui comunicat, Cătălina Porumbel de la A 3 a primit un mesaj de la un telespectator (”azi Dumnezeu a fost român), în vreme ce o mare parte din populația României tremură neștiind încotro se îndreaptă lucrurile.
Ce a contat mai mult în detonarea aceste bombe în plin proces democratic? Faptul că unul dintre candidați a folosit în loc de poștași, porumbei, spoturi radio și tv, precum și telefoane fixe, TikTok încă din 2016 (cînd nu funcționa)? Sau faptul că omul surpriză din turul 1 s-a grăbit să anunțe că va re-evalua documentul legat de amplasarea scutului de la Deveselu? Ar trebui să cuplăm această informație cu un paragraf din comunicatul Departamentului de Stat.
„Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”.
Ce va urma? Vor fi reluate cu aceiași candidați? Se reface tot procesul electoral precedat de o eliminare (cu sau fără argumente) a lui Călin Georgescu? Cum se va stinge tensiunea provocată de televiziuni, mai ales de Antena 3 și Digi 24? La ce dată se va relua procesul de alegere a președintelui? Cine va rămîne la Cotroceni după 21 decembrie 2024? Scăpăm sau nu de Klaus Iohannis?
Măturarea rezultatului alegerilor din turul unu 2024 pentru postul de președinte al României m-a prins exact într-o discuție aprinsă cu un prieten care insista să-i răspund:
-Tu cu cine ai fi votat?
-Nu spun! Nu-i treaba ta! Nu privește pe nimeni. Pe vot nu trebuie să-ți treci numele. Opțiunea pot să mi-o păstrez în sinea mea.
-Ai, lasă că știu cu cine votezi! Se vede că tu ții cu Georgescu!
– Chiar public tot ce ascund alții, tot ce deformează și încearcă să manipuleze ceilalți. Corul slugilor mi se pare suspect, chiar dacă o ține numai în arii eroice. Socot că nu am dreptul să cînt la marginea unor orchestre comandate și răsplătite la greu!
Trebuie să fac o precizare. Eu cred că mulți români ar trebui să o lase mai ușor cu dezvăluirea (uneori cu regret, alteori cu mîndrie) numelui de candidat pe care l-au votat. Este o alegere personală, intimă, de conștiință. Doar pentru membri de partid lucrurile arată altfel. Pentru ceilalți, partizanatul și simpatia sunt chetiuni personale care pot deveni periculoase. La cîtă tensiune și frică au iradiat televiziunile Antena 3 (mai ales!) și Digi 24, chiar pot să se trezească marginalizați, scuipați, loviți, ocoliți. Unii, în loc să se mobilizeze pentru o nouă încercare, ar putea alege să plece. Mii, poate zeci de mii de tineri au plecat după primele mineriade. „Mineriada” asta juridică din plin proces electoral poate avea efecte asemnătoare. Marți, CCR confirmă turul întîi. Vineri, la o comandă, decide într-o suspectă unanimitate că anulează alegerile.
O producție media orchestrată a turnat subiectivism și venin în disputele politice și în cele publice. Niciodată, după 1991 (1990 a fost la fel de otrăvit!), populația n-a fost atît de împărțită, de încrîncenată, de prăbușită la capitolul încredere. Cît venin și cîtă fiere au turnat politicienii și cîte au turnat cîteva televiziuni? Dacă există probe de încălcare în procesul electoral a prevederilor legale, vinovații trebuie aduși în instanțe. Dacă nu, creatorii scenariului (mai greu de scos la vedere) și televiziunile care au produs această deturnare de proces democratic ar trebui evaluate de CNA și de alte instanțe. Am avea multe de aflat.
Care sunt probele pentru implicarea rusă? Care au fost legăturile directe și active (nu imaginare, nu presupuse!) ale Rusiei pe teritoriul României? Nu cumva sunt aceleași invizibile și nedepistabile forțe pe care le invocă autoritățile franceze și germane și birocrații gomoși de la Bruxelles pentru a ascunde sub preș neputința lor? Unde este planul de ieșire din Europa pregătit la București, într-o perioadă în care toată populația aștepta cu sufletul la gură ca România să adere la Spațiul Schengen? Unde-s rușii? Unde-s dovezile pentru sumele enorme cheltuite ilegal și nedeclarate?
Ne aflăm în fața unei tulburări majore în rîndul electoratului român declanșată de faptul că un candidat independent (nedovedit altfel, dar împachetat în fel și chip) ar vrea să acceadă la putere cu proiectele sale? Sau toată nebunia este produsă pentru ca deținătorii actuali ai puterii să nu o piardă după ce au dus țara în dificultățile de acum?
La ora 19 „trecute fix”, ceasul cu cuc al politicii noastre a cîrîit scurt:
-„Președintele Klaus Iohannis!”
Şi Klaus Iohannis a zis:
„Am primit semnale că anumite lucruri erau ciudate, un candidat a fost promovat ilegal sîmbătă și duminică, concluziile după ședința CSAT au fost grave, astăzi CCR a decis că se anulează toată procedura. CE URMEAZĂ? Urmează ca după validarea alegerilor parlamentare, urmează consultarea și desemnarea noului guvern al Romaniei. Noul guvern va desemna noi date pentru desfășurarea alegerilor. Va stabili cînd vor avea loc alegerile prezidențiale. Ce fac eu? In Constituția Romaniei la art 83 scrie…. Eu rămîn în mandat pînă va fi ales un nou președinte al României. Cînd el va depune jurămîntul, eu voi pleca de aici….Mă voi implica pentru Romania și pentru români pînă în ultima zi pentru o Românie democrată, pentru o Românie modernă, democrată, europeană etc” (transcriere aproximativă).
Înțelegeți fiecare ce vreți și ce puteți. După părerea mea, președintele nostru rezidual a ieșit să acopere și să dea greutate deciziei CCR de anulare a procesului electoral, asta după ce cu o zi și jumătate înainte le validase.
De la Erata jonglată la Referendumul de debarcare a lui Traian Băsescu, CCR-ul nostru plin de unanimi a trecut la anularea a ceea ce a validat.
Românii zic că atitudinea asta s-ar încadra la „scuipat pe locul pe care au lins”.
Sau vicevcersa!”, scrie Nistorescu.