Politică

Cornel Nistorescu: Iohannis începe și „România nedrogată”!

Strălucim din nou! Țara noastră are și o bază teoretică pentru lupta eroică împotriva drogurilor.

La Cotroceni s-au pus bazele și pentru un program ”România nedrogată”.

După nenumărate nenorociri, după ce școlile au devenit poligoane de racolare și consum, după ce am devenit o piață care stă la baza festivalurilor neculturale și neartistice, după ce am lăsat potecile furnizorilor să fie bătătorite prin instituții, după serii de accidente, după ce ministrul responsabil cu poliția a zis că în cazul adulților am pierdut lupta cu drogurile, în sfîrșit, avem documentul teoretic pe care ne putem întemeia campania de combatere a acestora.

Citiți, vă rog, cu atenție! Fără acest document președinția și guvernul nu puteau acționa iar bieții polițai nu puteau reține contrabandiștii:

”Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalități de manifestare, repetabilitatea acțiunilor și cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătății, prin punerea în pericol a vieții sau a calității acesteia, cât și în planul siguranței publice, pe fondul conectării țării noastre la trasee și rute internaționale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri și alte substanțe stupefiante prejudiciază valorile de securitate națională prevăzute de Constituție și legislația în domeniul securității naționale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăților și a îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor”.

Klaus Iohannis a vrut să arate că după 9 ani de activități intense s-a prins și el de marele pericol și își face datoria. A convocat CSAT, a analizat situația și a lansat o amplă campanie de combatere a fenomenuluii. De mirare că pentru unitate stilistică a ineficienței sale nu a intitulat-o „România nedrogată”.
Dar încă nu-i tîrziu!

Ce ou mare a fost scremut la această ședință CSAT?

” Astfel, membrii Consiliului au decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional format din secretari de stat, (……..) sub coordonarea Guvernului României.
Grupul de lucru va elabora un plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor menționate, care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective, potrivit competențelor care revin fiecărei instituții participante”.

Fără așa gîndire strălucitoare și fără așa inițiativă epocală, întregul sistem de combatere murea de prost sau se reprofila pe distribuție și consum.

Ce mai conține marele ou scremut la Cotroceni?

„Pentru transpunerea în practică a planului de acțiune, Guvernul României va adopta, în principal, următoarele măsuri concrete pentru consolidarea autorităților care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracționale grave, printre care și traficul și consumul de droguri:
– analizarea cadrului legislativ care vizează traficul și consumul de droguri și formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea și completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative și limitarea posibilităților de interpretare speculativă a prevederilor legale.
– garantarea unui cadru instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații specifice și măsuri integrate de protecție împotriva riscurilor asociate consumului de substanțe stupefiante în rândul elevilor și al tinerilor.
– implementarea cu rigurozitate a Planului Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unitățile de învățământ, pentru elevi și cadrele didactice, și măsuri concrete în problematica drogurilor, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026”.

Citatele folosite mai sus au fost preluate de pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Încă nu am aflat ce prevedere legală ar putea fi aplicată pentru a-i sancționa pe participanți cu tăierea zilei de muncă din data de 12 octombrie 2023, cea în care s-a desfășurat ședința CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button