Politică

Cornel Nistorescu: Farsă democratică pe repede-nainte

Într-o zi, ne-am prefăcut că le învîrtim pe toate.  Am mimat că aplicăm procedurile de formare a noului parlament, că negociem și alcătuim majorități, că alegem șefii celor două Camere, că desemnăm  viitorii miniștri, că-i audiem, că aflăm premierul, că-l votăm, că proeuropenii semnează un protocol de colaborare, că depun jurămîntul în fața președintelui și că-și fixează un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, deschizînd un al capitol de ridicol politic intitulat „Crin Antonescu redivivus!”

Am demonstrat lumii și, mai ales, aliaților că putem reface Vechiul Testament și istoria Europei în 24 de ore și sărim înaintea americanilor. Program artistic, nu alta! Roboți să fi fost și tot nu le-ar fi ieșit un asemenea montaj politico-patriotico-european. Ne-am  jucat de-a  reconstrucția instituțională și am lansat un guvern care arată diferit de celălalt doar pe la turul pantalonilor și pe la subsuori. La cap și la pălărie, la buzunare, la ochi și la urechi a rămas  același. O caricatură născută din frica de revoltele mulțimii și din mediocritate, din nevoia stringentă de a pune punct și de a o lua la sănătoasa spre sarmalele și caltaboșii Crăciunului. Toată  ziua a fost un soi de iluzionism politic de marginea orașului, nu care cumva să se prindă populația și să dea semne de revoltă.

În ochii mahărilor, se citea  graba. Să trecem repede guvernul, să-l votăm și să le astupăm gura celor care strigă „Schimbare, schimbare, schimbare”!

„Ce mai vreți? Am făcut alegeri și am schimbat garnitura!“

Am vopsit măgarii și i-am umflat cu pompa și le-am schimbat ventilul, exact ca în William Faulkener.

Marea făcătură vine de la faptul că am inventat o alianță proeuropeană care nu există pentru că toți  românii sunt pro europeni, chiar dacă n-o mai înghit pe Ursula von der Leyen. Alianța asta este totuși echipa strigacilor cu gură mare și cu bani mulți. Și în acest proeuropenism  al lor de  fațadă  clocotesc șmecheriile românești de  cea mai joasă speță și de cel mai grosolan abuz.

Așa făcătură de circ n-am mai văzut nici în cele mai grele clipe  ale căutărilor post decembriste. Adevărul este că  atît de căzute, de neputincioase, de  stricate și de  ridiculizate n-au fost mecanismele statului român niciodată. Poate de pe vremea lui Nicolae Mavrogheni care și el a început  niște  investiții și  niște reforme, cînd orice idee tîmpită și nedreaptă avea  greutatea unui ucaz.

Doar că nu pleca în sanie pînă la Madrid sau la Monte Carlo.

Vrea cineva  să spună că după votul și după jurămîntul de ieri, Marcel Cioacu și-a  schimbat poftele, limbajul peltic, gîndirea  șchioapă de mahalagiu flămînd, viclenia de  vulpe năpîrlită de zece ori ca să arate a proeuropean? Este cineva  gata să  creadă că Tanczos Barna de la număratul mistreților  a devenit doctor în finanțele îngropate ale României? Sau că Natalia Intotero, de la un minister inexistent al Familiei  sau de la  figurația la Ministerul Românilor de Pretudindeni,  poate sări direct la capodopere spre a deveni om de cultură? S-a mai întîmplat vreodată ca producția spirituală a României să fie administrat[ pe bază de rujuri, tocuri, zîmbre și cerșafuri? Și ca glumă povestea ar fi  tristă, iar ca banc, ea nu stîrnește decît lacrimi.

Am traversat o  tevatură electorală ca să ajungem de unde am plecat. Ca astronautul bulgar care după  25 de ture în jurul Pămîntului a aterizat tot pe aerodromul din Baykonur. Sau ca  Bulă  care a plecat într-o  cursă lungă prin Europa cu autoturismul său de modă veche și s-a trezit cu cureaua ventilatorului pocnită  la puțină vreme după ce a făcut jumătate de drum. Ce să facă? A descurcat-o  românește! I-a ordonat  nevestei să-și scoată  ciorapi de nylon,  i-a petrecut pe după fulie și a  făcut  din ei curea de ventilator. Așa a continuat drumul cu izmenele ude, cu genunchii tremurînd și cu mîiinile încleștate  pe volan și a ajuns la destinație, adică la poarta vecinului cam după două  săptămîni.

Noi am cîrpit guvernul cu ciorapii PSD-ului și ai liberalilor și i-am pus pe ungurii din UDMR să împingă  de portbagaj pînă repornește motorul hodorogitei noastre mașinării, cîrpite cu sîrmă, cu ordonanțe de urgență, cu dosare penale, cu minciuni gogonate, cu falsuri și cu împrumuturi.

Vrea cineva să  creadă că  balamucul pe repede-înainte de luni a fost de-a dreptul democratic? Respectabil? Constituțional, chiar patriotic?  Că țara încercată din toate părțile se poate salva cu așa  învîrteală din care a rezultat tot o adunătură? Proștii au jucat sincer! Deștepții-abil, iar mafioții- în pro orice.

Toți s-au dat a fi salvatorii  României într-o vreme în care mulți se tem că am încăput pe mîna groparilor ei!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button