OpiniiPolitică

Cornel Nistorescu: Droguri, la liber

Eram gata să uităm de scandalul drogurilor dacă un sindicalist din Poliție nu s-ar fi apucat să le facă șefilor săi o demonstrație de pomină. Cosmin Andreica s-a dus în portul Constanța, s-a învîrtit cîteva zile prin aiureala portuară, a cumpărat un presupus kilogram de cocaină și a ieșit cu el pe poartă fără să fie controlat de cineva.

La piață, marfa făcea cam 100.000 de euro. Trai-nineacă! România este un punct roșu pe harta traficului de stupefiante. Ei, și? Ai noștri fumează, vînd, trafichează și simt parfumul țărilor îndepărtate, în timp ce guvernul se face că luptă, iar statul se preface a fi îngrijorat în stilul lui Iohannis. Declară ceva și merge mai departe.

„Nu am avut ce să testez, pentru că nu am întâlnit dificultate în a cumpăra produse de contrabandă, substanțe interzise, nu există niciun control în tot portul, nu avem niciun fel de instrumente prin care să fie verificate persoane”, a declarat Andreica la Digi24.

Poate ne-a lovit o amnezie generală și nu mai ținem minte promisiunile făcute în ultima vreme. După nenorocirea de la 2 Mai, toți mahării din fruntea instituțiilor s-au dat ca fiind preocupați de pericolul reprezentat de fenomen. Klaus Iohannis a convocat CSAT spunînd că ne aflăm în fața unui fenomen care ține de siguranța națională. Măsuri obligatorii, oameni buni! Iar guvernul să modifice toate legile în materie pentru a da coerență combaterii traficului de droguri. Ce frumos sună!

Cătălin Predoiu s-a întrecut pe sine. El a promis: „ Există sute, mii de acțiuni care sunt rezultate în capturi de droguri, în protecția drepturilor cetățenilor. Ce facem în continuare? Reorganizez tot Inspectoratul de la Constanţa. În timp record, specialiștii ministerului au dat publicității un proiect de lege care reorganizează și regândește, reîntărește cadrul normativ de combatere a drogurilor”.

Dar pe lîngă promisiuni a lansat și un atac:

„Există o strategie națională antidrog adoptată de către Parlament. Vă citez din această strategie : „Cel mai consumat drog în rândul copiilor de 16 ani este cannabis”. Vă spune ceva canabis, domnilor de la USR? Ați promovat un proiect privind legalizarea canabisului. Canabis vă spune ceva domnilor colegi de la USR?
Pentru că dvs ați promovat un proiect de lege care cerea legalizarea consumului de canabis. În 2019 colega dvs Florina Presadă și fostul lider de partid Dacian Cioloș făceau campanie la festivalul Saga pentru legalizarea drogurilor promovând proiectul de lege pentru 3 grame și acum faceți scandal în Parlament. Eu înțeleg că v-ați trezit după Vama Veche și ați mirosit că este o temă electorală de actualitate, dar nu aveți substanța nici onestitatea să o faceți corect. Ați ventilat tot felul de minciuni la microfon. În prima zi de activitatea la minister am convocat toate instituțiile aflate în subordine și le-am trasat ca sarcină lupta cu drogurile și crima organizată”.

Ce s-a petrecut în acest „timp record”? Au mărit numărul patrulelor de poliție în Portul Constanța? Nici vorbă! Au înmulțit controalele? Nici vorbă! Au modernizat controlul? Ce să spun! A ieșit o OUG în materie? Răs-poimarți! Dosarul drogurilor a trecut în plan secund, acoperit de vizitele lui Iohannis în cîteva țări din Africa și a lui Marcel Ciolacu în SUA, de dezbaterile pentru bugetul pentru 2024, de scandalul Docuz, de demiterile de la Libertatea și de atîtea altele. Așa că am rămas pe unde eram. Ba mai mult decît atît. La Constanța, drogurile se pot cumpăra la kilogram și te plimbi cu ele prin port fără probleme. Și le duci unde vrei.

Mai rămîne de clarificat un singur lucru. Nepăsarea instituțiilor publice. Nu sunt pregătite. Nu beneficiază de legislație adecvată? Sunt conduse de proști? Sau ineficiența lor vine de la faptul că o parte din banii rezultați din traficul de droguri ajunge mult mai sus decît la cei care le consumă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button