Opinii

Cornel Nistorescu: Drama vîrstnicilor și ora adevărului

Afacerea căminelor din Voluntari și scandalul pe care l-a declanșat au fost semnalul care a dus la descoperirea unei realități crude. Adică începutul unei întîlniri cu o realitate cutremurătoare, pe care n-o mai putem ascunde sub preș. Cazurile sunt din ce în ce mai multe, iar politicienii și jurnaliștii se întrec în declarații și detalii despre viața chinuitoare a vîrstnicilor încartiruiți și a copiilor cu dizabilități.

Îndreptarea situației este departe. Pe zi ce trece, apar dovezi cutremurătoare despre condițiile similare ale celor neajutorați din căminele risipite prin totă țara. Târgu Mureș este ultimul exemplu revoltător. Tratamentul neomenesc al celor ajunși în starea de neputință se regăsește și în mai multe azile publice și în private. Sunt prea multe cazuri semnalate de controale și încheiate cu închiderea, cu sancțiuni și amenzi ca să ne mai amăgim că a fost o întîmplare, un accident, o aberație a unui administrator nepăsător sau hapsîn.

Nu mai putem invoca un scenariu menit a compromite o persoană sau a strica o afacere. Este vorba de mult mai mult, de răul ajuns la rădăcina lucurilor, de lipsa de omenie și de cruzime. Gestionarea situaței celor neajutorați a devenit o îndeletncire profitabilă peste poate. Valorificarea bunurilor acestora, la fel. Afacerea s-a derulat în preajma autorităților sau a unor persoane influente din administrație și din politică. Toate instituțiile statului desemnate să controleze sau să coordoneze felul în care oamenii trăiesc în interiorul acestora și cum se desfășoră activitatea diurnă au capotat lamentabil.

În multe locuri, funcționarii însărcinați au devenit părtași. Au transformat căminele și exploatarea vîrstnicilor în surse suplimentare de venituri. Chiar dacă situația nu a atins peste tot aceleași cote de dezumanizare, suntem obligați să privim starea ieșită la iveală ca pe un fenomen la nivel național. Declarațiile mulțumitoare ale unor aparținători nu ne scutesc nici de răspundere și nici de îngrijorare.

Corupția, afacerea oneroasă, învîrteala, șpăguirea s-au întins și în acest domeniu. Nu mai este doar privatizarea, vama și contrabanda, traficul de carne vie și evaziunea fiscală. Făcutul de bani cu orice preț se derulează în toate sectoarele vieții noastre, chiar și acolo unde empatia și omenia sunt obligatorii. La etajul public al instituțiilor și al afacerilor se adaugă altele subterane, neoficiale, nefiscale, sălbatice.

Normele morale au fost abandonate la debutul pieței libere. Înșelarea și spolierea aproapelui au devenit reguli imediat după. Multe dintre instituțiile statului au devenit locuri de refugiu ale aventurierilor, incompetenților, infractorilor și protejaților. Cu fiecare compromis și complicitate, instituțiile și-au mai pierdut din sens și din eficiență. Sunt foarte aproape în a deveni agenții de putere împotriva cetățeanului.

Ce-i de făcut? Ora unui mare examen al societății românești se apropie vertiginos. Dezbaterile serioase nu mai încap în programele înțesate de hăhăială ale televiziunilor. Nici Parlamentul nu reacționează. E blocat în mize mici și în ambiții personale și de grup. Alarma este totală.

Fibra nației pare atinsă de o boală.

Ori se schimbă, ori se prăbușește.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button