Cornel Nistorescu: Decizia CCR privind anularea votului din noiembrie se clatină juridic. Nu-i anulată, dar nici n-o mai crede nimeni
„Pe unde scot cămașa propagandiștii și susținătorii influenței rusești în procesul alegerilor din noiembrie? O sfîșie? Îi dau foc? Își dau palme? Se duc la mănăstire? Tocmai ei, învederați susținători ai Americii, școliți pe acolo, unii întorși ca și acoperiți, alții benevoli agenți de influență să fie lăsați la pielea goală în piața publică!? În loc să se simplifice, situația provocată după demisia lui Klaus Iohannis, ea se complică. Cel care a fost la cîrma unei decizii importante pentru România acestei perioade a dispărut din scenă. I-a decorat pe cîțiva dintre făptuitorii (Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga) și a decis (acceptat) să iasă, cocoșat de dificultatea situației create și obligat din cauza gravității deciziei abuzive. La două zile după ieșirea sa nervoasă de pe prima scenă a României, afirmațiiile sale privind interferența Rusiei în alegerile din 6 noiembrie 2024 s-au dus pe apa sîmbetei”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„Nici confirmările primite de la Bruxelles nu mai rezistă. A circulat îndeajuns declarația lui Thierry Breton conform căreia a fost implicată și Comisia Europeană. Și ar putea-o face și în Germania. A fost și prima dovadă a implicării, poate chiar a inițierii de la Bruxelles a aberantei măsuri. Și ce-a zis Ursula von der Leyen s-a făcut apă de ploaie. Confirmările în orb ale grupului de patru senatori americani (doi democrați și doi republicani) nu mai valorează doi bani. Bieții de ei au crezut că dau o mînă de ajutor statului român și au fost tîrîți de oficialii noștri într-o făcătură politico-juridico-diplomatică.
Decizia CCR privind anularea votului din noiembrie se clatină și juridic. Nu-i anulată, dar nici n-o mai crede nimeni. Nu mai rezistă nici unui seminar al studenților de la Drept. Comisia de la Veneția a golit-o de sens și a ridiculizat-o.
Vineri, ca o bombă, au picat și declarațiile vicepreședintelui J.D. Vance, rostite la Munchen. Într-unul din pasaje se află o bătaie insistentă a obrazului pentru toți potentații europeni monocorzi ai Comisiei Europene:
„Dacă alergați de frică de propriii votanți, America nu poate face nimic pentru voi și, de altfel, nici voi nu puteți face nimic pentru poporul american care m-a ales pe mine și l-a ales pe președintele Trump”.
Alta trimite la caracterul totalitar al deciziilor luate în ultima vreme în capitala bătrînului continent:
”Ceea ce nicio democrație, americană, germană sau europeană, nu va supraviețui, este faptul de a spune milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor, aspirațiile lor, cererile lor de ajutor nu sunt valabile sau nu merită să fie luate în considerare”, a mai spus JD Vance.
Cît despre Decizia anulării rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale din România, exprimările vicepreședintelui american au fost suficient de elegante. Nu a contestat-o. A descalificat-o doar. Ba a mai făcut și un a propos la modul nostru încă sovietic de a gîndi („vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile”).
Ce să înțelegem? Că nu mai este nimic de dezvăluit după 30-50 de ani? Că suspiciunile și interpretările de tip Securitate aparțin doar serviciilor de informații din România. Surprinse în „exercițiul” jocurilor și intereselor personale și de grup, ele au invocat rușii amestecați în alegeri. Iar aceștia se încăpățînează să nu se dea de gol.
„Situația a devenit atât de rea în Europa, încât în decembrie România a decis anularea alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii mari venite din partea vecinilor”.
Această descalificare publică a Deciziei CCR bazată doar pe ciornele SRI & comp se prelungește și asupra promotorilor din mass-media. Cei mai vocali susținători din pix ai democrației s-au trezit susținătorii și partizanii unui abuz democratic. Toate demonstrațiile lor supte din deget, multe ilogice, contrafăcute, fără dovezi, amplificate la comandă îi neutralizează pentru o vreme. Pe unii îi descalifică definitiv.
Concluzia vicepreședintelui american JD Vance ar trebui să-i pună pe gînduri și pe ei și pe cititorii lor.
„Dacă un sistem de democratic poate fi distrus cu câteva mii de dolari băgați în digital advertising din partea unei forțe străine, înseamnă că nu a fost foarte puternic de la început”.
Post scriptum:
Trezit din visele lui de jucător, Crin Antonescu s-a grăbit la acel organ de presă numit Antena 3 și CNN să-i dea o sarcină interimarului Ilie Bolojan:
„Trebuie să contacteze la vârf administrația americană și să explice foarte clar care este situația în România, de ce s-au anulat alegerile și cum nu există niciun dubiu că în România vor fi alegeri democratice””, scrie Nistorescu.