Politică

Cornel Nistorescu: „Covrigarul de Marcel Ciolacu a început să strige: Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri”

de Cornel Nistorescu

După ce înțelegerea politică pe bază de „pretenie” între Crin  Antonescu și Victor Ponta s-a  făcut praf a venit vremea ca a  doua „pretinie” politică să dea în clocot și să se umfle. Furios că liberalii s-au răzgîndit cu alegerile în septembrie, covrigarul de Marcel Ciolacu a început să strige:

-„Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri. Și, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze!”

Și ca nu cumva să zboare din fotoliu, a adăugat:

-„Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România!”.

Cum adică, generalul să țopăie? Lezat la kakiul său onor și la epoleții veșteji, generalul i-a răspuns de pe unde era, filmîndu-se cu telefonul:

„Sincer chiar nu înţeleg de ce această reacţie. Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg. Ne bucurăm de rezultatul meciului echipei României de aseară. Da şi folosesc acest prilej pentru a felicita jucătorii echipei naţionale de fotbal. Atunci când vine vorba de alegerile prezidenţiale trebuie să rămânem în prevederile legale şi în termenele legale. Ca atare, haideţi să stăm jos şi să discutăm, să discutăm pe bază de principii, pe bază de reguli, nu pentru a face în aşa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”.

Mai că nu l-a bătut pe umeri ca să-l calmeze, sugerîndu-i că vara nebună i-au încins creierii, asta  în vreme ce la promisiunea din februarie privind noul calendar electoral (cînd au fost de acord!) creierii generalului fuseseră cam afectați de frig.

Cei doi se înțeleseseră pe cont propriu, pe bază de „paroles d`honneur” și o întorc tot cam așa. Numai că nu-și zic:

-Tu chiar ai luat-o în serios?

Adevărul este că  înțelegerea politică pe bază de prietenie și pe cuvînt  de onoare nu are la bază nici un document. Este ca o înțelegere între  două cațe bîntuite de răzgîndiri. Au dat mîna și s-au pupat cu cîteva vorbe:

-Ce zici, mă, merge?

-Hai, că merge!

Cît să țină prietenia între doi mediocri? Cam cît între două mahalagioaice! În politică, prietenia nu ține nici  pînă la colț. Sună bine  doar pînă la primul interes major. Exact cum a fost cu Ponta și Crin Antonescu. Cînd vorbeau ziceai că se îmbăiază ca doi miri, numai în apă cu miere parfumată cu flori de cîmp și  petale de trandafir. La primul mare pot, au sărit unul la altul  rățoindu-se ca bandiții la drumul mare, căutînd să fugă cu prada și inventînd argumente că au dreptate să o facă.

De unde s-a plecat?

”În urma negocierilor, coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Prin urmare, pe data 9 iunie, românii vor merge la vot pentru alegerile locale, dar și pentru cele europarlamentare. De asemenea, coaliția PSD-PNL a decis devansarea alegerilor prezidențiale din 2024, care vor fi organizate în luna septembrie. În 2019, acestea au avut loc pe 10 și 24 noiembrie. Anul acesta, cele două tururi de prezidențiale vor avea loc pe 15 și pe 29 septembrie”.

Înțelegerea  a fost comunicată tuturor și publicată în organul de presă al Coaliției (Digi 24 TV) și respectată ca atare pînă pe data de 10 iunie a.c.

Operațiunea  „țopăielii pe calendar” are mai multe dedesubturi. Pesediștii și liberalii au marșat la o încercare stupidă a lui Klaus Iohannis de a sări de la  Cotroceni direct  într-o dregătorie europeană. Listele înfrățirii temporare le-au adus liberalilor un cîștig enorm. S-au lipit ca o scamă pe susținerea masivă pentru PSD și s-au ales  pe listele comune cu un număr de  europarlamentari pe care, în alte situații, nu l-ar fi obținut nici cu sprijinul armatei. Ambele tabere și-au menținut controlul asupra primăriilor, pesediștii dînd totuși o lovitură în plus la consiliile județene.

De ce  au mai fost de acord liberalii? Pentru că se salvau și pentru că președintele  Iohannis le-a comandat un sprijin la noul său proiect turistic.

De ce a acceptat PEEE-SEE-DEE-ul o așa „țopăială” în calendar? Pentru că președintele i-a cerut lui Marcel Ciolacu să pună umărul la promovarea României (adică a româno-sasului) în Europa (dacă nu i-o fi făcut și cu degetul!) și pentru că la alegerile din septembrie Marcel Ciolacu și-ar fi împlinit visul. Ar fi ajuns președintele României și ar fi făcut-o pe Sorina Docuz prima doamnă cu copii de la trei politicieni.

Șandramaua prieteniei s-a dus Dracului și amîndoi prietenii se acuză și fac trimiteri la obraz și la caracter, în vreme ce în spatele lor cele două tabere orăcăie prelung și amenință.

Noi auzim doar trimiterile la „respectarea legii” și la „alegeri la termen”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button