Internațional

Contraofensiva ucraineană se dovedește deocamdată a fi una simbolică

Avansurile ucrainene pe frontul de sud-est au fost reduse la tăcere de impactul unui obuz împotriva unui bloc din Krivoi Rog, locul de naștere al președintelui Volodimir Zelenski, care a făcut cel puțin unsprezece morți. Sistemele antiaeriene pe care le-a primit Ucraina au făcut posibilă anularea unei mari părți a amenințării rusești, în special la Kiev, dar țara este uriașă și eficiența totală împotriva rachetelor și a dronelor este imposibilă. Imaginile de la Krivoi Rog s-au repetat încă de la începutul războiului în multe orașe, racheta i-a surprins pe locuitori în miezul nopții, când dormeau, iar odată cu explozia s-au trezit în mijlocul unui coșmar.

Linia frontului se mută după câteva luni, iar Ucraina susține că a eliberat șapte sate în ultima săptămână, relatează ABC.es preluat de Rador.

Valeri Zalujnîi, șeful Forțelor Armate, a confirmat că „în estul și sudul țării au loc lupte aprige de apărare și atac. Am avut câteva realizări și ne mișcăm conform planului”. Cuvinte care nu au nimic de-a face cu versiunea evenimentelor oferită de Vladimir Putin, care a asigurat că ofensiva se dovedește fără succes și că trupele sale au respins atacul inamic. Pe teren nu există voci independente capabile să verifice situația, deoarece accesul în front și împrejurimile acestuia este închis.

În această primă fază, progresul ucrainean pare a fi o mișcare mai mult simbolică și psihologică decât una strategică ,deoarece se ocupă de zonele rurale fără prea mare relevanță.

Imaginile soldaților care ridică steagul albastru și galben în aceste localități aflate în mâinile Rusiei încă de la începutul războiului au avut un mare impact asupra stării de spirit a trupelor și a populației. La cele șapte sate de la granița dintre Zaporijjia și Donețk, purtătorul de cuvânt al Statului Major, Andri Kovalev, a adăugat un avans de un kilometru în vecinătatea orașului Berdiansk.

Forțele Kievului contează pe noul arsenal trimis de aliații lor. NATO a confirmat că Ucraina „câștigă teren”, dar secretarul ei general, Jens Stoltenberg, a avertizat într-un interviu pentru „USA Today” că „trebuie să fim pregătiți pentru ca această ofensivă să fie sângeroasă și dificilă. Rușii au avut timp să se pregătească și au linii defensive dense, așa că străpungerea lor este o sarcină solicitantă”.

Liderii de la Kiev insistă în fiecare întâlnire cu liderii occidentali sau interviu cu mass-media străină asupra necesității de a primi mai multe arme cât mai curând posibil. Germania a dat curs apelului, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, a confirmat o nouă livrare de peste o sută de tancuri Leopard 1 începând din iulie și până la sfârșitul anului. Pistorius a vorbit la canalul RTL și a ținut să transmită un mesaj de calm ucrainenilor, asigurându-i că „vor avea în continuare tancuri”.

În acest război, liniile roșii cad zi după zi și, potrivit „The Wall Street Journal”, Statele Unite ar fi dispuse să furnizeze proiectile cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams pe care le va livra Ucrainei. Este o muniție care generează dezbateri datorită impactului său ecologic și asupra sănătății, dar atât americanii, cât și britanicii par dispuși să o pună în joc în acest război. De asemenea, Washingtonul a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 320 de milioane de euro, care va include vehicule blindate Bradley și Stryker și lansatoare de rachete.

În orașe precum Zaporijjia există o aparentă normalitate. Frontul se află la doar 25 de kilometri distanță, dar civilii s-au resemnat deja să trăiască sub amenințarea permanentă a unui atac. Se aud sirenele de alarmă și oamenii nu mai merg la adăposturi. Așa cum s-a întâmplat în Krivoi Roig, ei știu că oricând le poate veni rândul și asta a devenit parte din rutina lor.

Totodată, această regiune este foarte conștientă de riscul unei catastrofe în centrala nucleară vecină pe care rușii au ocupat-o din martie. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a arătat „foarte îngrijorat” de riscul ca centrala să devină zonă de luptă în timpul ofensivei și în primele ore la Kiev și-a exprimat dorința de a călători în zonă pentru a vedea situația cu propriii ochi. Grossi a menționat că „unii dintre experții noștri se întorc la Viena și îi înlocuim cu un nou grup de experți, extindem echipa pentru a o face și mai vizibilă și mai de impact, cu scopul de a evita un accident nuclear”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button