Economie

Construcțiile, îngenuncheate de măsurile fiscale ale premierului Ciolacu

Măsurile fiscale luate în calcul de oficiali pentru reducerea deficitului bugetar vor îngenunchea industria construcțiilor, având efecte negative nu doar asupra pieței, ci și asupra persoanelor fizice.

Întrebați cu va fi afectat domeniul construcțiilor de noile măsuri fiscale luate în calcul de oficiali, cum ar fi creșterea TVA la mai multe produse, impunerea de noi taxe și impozite în piața imobiliar, eliminiarea facilităților fiscale pentru sectoare precum IT, construcții și industria alimentară, dar și schimbarea regimului fiscal pentru microîntreprinderi, specialiștii din domeniu au enumerat pentru „Adevărul” câteva dintre cele mai importante efecte negative.

„Această creștere de 4 ori a taxelor pentru sectorul în care activez ca architect specializat în retail, va fi o povară greu de suportat. Cu certitudine, ne va zdruncina asemenea unui curtremur care va pune la pământ multe business-uri în curs de consolidare sau chiar solide. Un procent covârșitor din numărul companiilor ce prestează servicii de proiectare sunt încadrate ca IMM-uri și majoritatea depășesc cifra de 60.000 de euro. Mai mult decât atât, fiind vorba despre servicii, profitabilitatea în general depășește procentul de 30%, iar în cazul serviciilor de proiectare este natural să fie așa. Noi desenăm magazine, nu le și construim”, a declarat pentru „Adevărul” Matius Ichim, arhitect fondator Matius Studio și fondator platforma Prioretail.

Arhitecții freelanceri vor căuta „portițe” pentru a se eschiva de la plata taxelor

Întrebat ce segment va fi mai afectat, Matius Ichim precizat că dintre arhitecți, cei care lucrează ca freelanceri sigur se vor gândi să schimbe formula de angajare sau vor căuta să evite taxarea, cu riscurile și bătăile de cap aferente.

„Studiourile la început de drum, deci cele care tocmai acum au nevoie de suport pentru a se dezvolta și a rodi taxe constant în creștere în viitorul apropiat, vor încerca să crească prețurile și este posibil să nu reușească asta, având în vedere că onorariile de proiectare sunt deja la limita de sus pentru nivelul României. Cât despre dezvoltatori nu putem anticipa încă impactul asupra dezvoltatorilor de retail park-uri, mall-uri și centre comerciale, cu toate acestea intuim că vor găsi alternative, așa cum au găsit și în cazul forței de muncă din Asia. Tot ce sper este să nu apară un exod al firmelor către țări precum Bulgaria, așa cum a fost în cazul autoturismelor. Dacă măsurile vor intra cu adevărat în vigoare în primă fază vom lua poziție individual, apoi ne vom consulta cu liderii Ordinului Arhitecților din Romania , respectiv ale Uniunii Arhitecților din România spre a avea o voce comună ca breaslă. Deja sunt voci din ce în ce mai ferme în cercurile noastre de colaboratori, iar cu ajutorul presei sper să ne facem auziți și invitați de către guvern spre a găsi calea corectă pentru toți jucătorii.”, a adăugat el.

„Mergem pe nisipuri mișcătoare”

Pe de altă parte, Marian Ciupitu, Director General Terano Construct, companie de construcții românească care activează în piața de 15 ani, a spus că în mod sigur orice decizie de mărire a taxelor va avea efecte negative:

“Cu siguranță că ne va afecta orice decize de mărire a taxelor, dar nu cred că domeniul va fi „zdruncinat” mai rău decât a fost cu alte ocazii. Din păcate, ne-am obișnuit să ne repliem în funcție de modificările legislative fiindcă deși poate părea șocant acum, antreprenorii români au învățat în ultimii 15 ani cel puțin, să meargă pe nisipuri mișcătoare. Noi nu avem o legislație solidă, previzibilă, permanent intervine ceva la scară mai mică sau mai mare de aceea privesc și analizez la rece aceste noi modificări de taxe. Probabil vom ajusta prețurile în funcție de ponderea din taxa pe muncă cu care se vor mări. Teama și tristețea mea este aceea că va crește din nou numărul firmelor care vor plăti la negru salariile, din punctul meu de vedere impactul pozitiv bugetar va fi nesemnificativ, nu așa cum îl anunță guvernanții noștri ca o salvare a bugetului de stat. O parte a jucătorilor din piața de construcții consideră că aceste măriri de taxe vor avea ca efect temperarea creșterii salariilor care a explodat în domeniul nostru.”, a declarat Ciupitu pentru „Adevărul”.

Creșterea impozitării va aduce un nou tsunami, de tipul creșterii tuturor prețurilor

La rândul său, Dragoș Vlagali, Director Comercial Bauindustry DC, companie distribuitoare de materiale de construcții consideră că: ”Să modifici taxele în timpul anului, fără o consultare în prealabil a reprezentanților mediului de afaceri, care va fi direct afectat, mi se pare ca este un gest necugetat și lipsit de maturitate atât politică, cât și economică. Nu este posibil să nu te gândești că astfel de decizii vor afecta multe domenii care până acum au susținut bugetul de stat tocmai prin faptul că aveau o reglementare specială care le permitea să facă totul transparent fără să caute soluții alternative.

În domeniul construcțiilor, creșterea impozitării va determina din nou un tsunami de tipul creșterii probabil a tuturor prețurilor pentru a compensa pierderile cauzate de acestea. Domeniul distribuției materialelor de construcții a fost mereu încercat atunci când evenimente externe au intervenit în piața internă sau internațională.

După pandemie, război, criză energetică fluctuațiile de prețuri au fost exagerate dar s-au datorat unor factori artificiali, induși, care pe de o parte au atras profituri mari unor producători și au pus on hold domeniile dependente de materialele de constructie cel al dezvoltărilor imobiliare rezidențiale sau de birouri. Acest lucru cred că se va întâmpla și de această dată.

Nu e posibil să continuăm să acceptăm aceste fluctuații de prețuri aberante, creșteri de taxe și de credite fără susținere reală. Dacă ar fi să îmi doresc ceva, ca proaspăt antreprenor, ar fi ca guvernanții noștri să studieze mai mult impactul pe termen lung a acțiunilor lor decât să se grăbească să colecteze la bugetul de stat într-un termen scurt, fără să pregătească mediul privat pentru astfel de măsuri. Pe termen lung nu cred că își vor atinge targetele previzionate de guvernanți.

Vom asista la un haos în întreg domeniul construcțiilor care va afecta pe orizontală toți jucătorii, urmând ca impactul să fie și pe segmentul persoanelor fizice (cumpărătorii de proprietăți imobiliare) sau persoane juridice (dezvoltatori imobiliari).”, a declarat Vlagali pentru „Adevărul”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button