Consiliul Naţional al Elevilor: Educaţie online, fără acces la internet. Peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet
Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, duminică, că nu se poate face educaţie online, fără acces la internet, iar peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet.
„Pe data de 19 septembrie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, către inspectoratele şcolare judeţene, o adresă prin care solicită ca toate unităţile de învăţământ să fie conectate la platformele digitale de învăţare, puse la dispoziţie de către Google şi Microsoft, pentru a facilita învăţarea în mediul online a elevilor. Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că această măsură este insuficientă, întrucât asigurarea conectării unităţilor de învăţământ preuniversitar la platforme educaţionale nu garantează accesul elevilor la educaţie de calitate, deoarece la momentul de faţă peste 800 de mii de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet. Mai mult decât atât, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, sistemul educaţional din România ar trebui să aibă două platforme proprii de învăţare online: Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, însă acestea întârzie să apară, în ciuda faptului că sunt prevăzute în lege”, a transmis, duminică, Consiliul Naţional al Elevilor.
Potrivit elevilor, succesiunea firească a măsurilor pentru garantarea accesului la educaţie este achiziţionarea, în primă fază, a device-urilor conectate la internet, distribuirea acestora către elevii şi cadrele didactice care le solicită, conform Legii 109/2020, şi ulterior conectarea unităţilor de învăţământ la platformele educaţionale.
„Aceste măsuri pot fi realizate concomitent, însă această modalitate de acţiune presupune management eficient din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, management care a lipsit cu desăvârşire încă de la începutul epidemiei. Solicităm, aşadar, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, atât inventarierea necesarului de dispozitive conectate la internet din teritoriu şi realizarea achiziţiilor publice pentru acestea, în regim de urgenţă, cât şi acordarea de asistenţă autorităţilor publice locale, pentru a putea realiza aceste achiziţii pe cont propriu”, au mai transmis elevii.
Liderul Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, afirmă că ”singura sistematizare care a avut loc de la începutul epidemiei în sistemul de educaţie a fost ignoranţa sistemică de care dă dovadă Ministerul Educaţiei şi Cercetării faţă de nevoile reale ale actorilor din teritoriu”.
„Conectarea unităţilor de învăţământ la platforme de educaţie online este esenţială, însă aceasta este eficientă doar dacă este precedată de asigurarea accesului la internet pentru toţi elevii şi toate cadrele didactice. În caz contrar, reprezintă o altă formă fără fond, aşa cum ne-au obişnuit deja guvernanţii”, a declarat Rareş Voicu.
Potrivit MEC, vineri, 12.953 de unităţi de învăţământ erau în Scenariul 1 (S1), 4.391 în Scenariul 2 (S2) şi 312 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3, respectiv ore online.
Sursa: News.ro
- Bufonul de la Cluj a plătit în avans turcilor un sfert de miliard de euro pentru metrou, deși proiectul e în aerÎn mod incredibil, Boc a făcut plăți pentru lucrările la metrou în valoare de 225 de milioane de euro, asta deși proiectul a rămas fără finanțare. Practic, banii s-au dus pentru niște lucrări care la ora această sunt inutile, scrie ziardecluj.ro Ultimul avans a fost acordat de Primărie constructorului turc la începutul lunii septembrie 2024 …
- Crin Antonescu: Dacă Ciucă devine preşedinte, intrăm în al treilea mandat de 5 ani al lui IohannisDacă alegerile prezidenţiale ar fi câştigate de Nicolae Ciucă, practic, intrăm în al treilea mandat al preşedintelui Klaus Iohannis, a acuzat, într-o intervenţie la Digi24, fostul şef al liberalilor Crin Antonescu, care este tot mai vocal împotriva prezidenţiabilului PNL. Jurnalistă: Este o fotografie cu Klaus Iohannis şi cei doi lideri ai coaliţiei în spate. Cam aşa …
- Ciucă refuză să spună ce a făcut la Revoluție”Ce ați făcut la revoluție?” a fost întrebat Nicolae Ciucă de moderator. Ciucă a răspuns: ”(…)misiuni specifice”. ”(… )E foarte simplu. La revoluție eram comandant de pluton la Batalionul 121 Cercetare și am executat misiunile care au precedat ziua de 22 decembrie în municipiul Craiova, după care, în după-amiaza zilei, după ce a fugit Nicolae …
- Gestul lui George Simion pentru sinistrațiPreşedintele AUR, deputatul George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, face un apel către parlamentari să îi sprijine pe sinistrații din județul Galați. „Îmi voi dona indemnizaţia pentru tot restul mandatului către sinistraţii din Moldova şi cer tuturor parlamentarilor să facă la fel”, susţine vineri Simion, pe pagina de Facebook.
- Oamenii mafiei PSD, monopol pe companiile de stat! Repuși în funcție de Ciolacu după ce au fost dați afarăCiprian Hojda și Victor Moraru, doi dintre cei trei șefi care și-au dat demisia în luna iulie de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), în urma problemelor semnalate de Comisia Europeană, au fost numiți ca șefi interimari în această agenție, prin decizii emise joi de premierul Marcel Ciolacu. Cele două decizii …