Consiliul European: Sancțiunile UE împotriva Rusiei, prelungite cu încă șase luni de liderii statelor membre

Liderii Uniunii Europene au convenit să prelungească cu încă şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei şi pentru că nu a implementat acordurile de pace de la Minsk, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă după summitul european desfăşurat prin videoconferinţă, informează DPA şi EFE.
Sancţiunile au fost adoptate pentru prima dată la 31 iulie 2014, iniţial pentru o perioadă de un an, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a acordat sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, acţiuni care au dus la destabilizarea situaţiei din această ţară, potrivit UE. De atunci sancţiunile au fost prelungite la fiecare şase luni. Sancţiunile actuale expiră la 31 iulie, data până la care Consiliul UE are termen pentru formalizarea acordului politic adoptat vineri de către lideri şi publicarea actelor juridice necesare pentru reînnoirea măsurilor restrictive.
Uniunea Europeană a legat relaxarea sancţiunilor de progrese în ceea ce priveşte implementarea Acordului de la Minsk, care prevede o încetare a focului necondiţionată şi ca ambele părţi să-şi retragă armele grele de pe linia de front din estul Ucrainei.
Înainte de decizia de vineri, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron – care sunt implicaţi în negocierile de pace alături de Rusia şi Ucraina sub aşa-numitul format Normandia – şi-au informat omologii din UE cu privire la starea de fapt.
Sancţiunile UE vizează sectoarele finanţe, energie şi apărare ale Rusiei, împiedicând accesul anumitor bănci şi companii ruseşti la pieţele UE şi limitând anumite importuri din UE. Sancţiunile restricţionează, de asemenea, accesul Moscovei la anumite tehnologii şi servicii sensibile care pot fi utilizate pentru explorarea şi producerea petrolului.
Măsuri separate vizează comerţul cu teritoriile anexate Crimeea şi Sevastopol. Acestea au fost extinse săptămâna aceasta cu un an, până la 23 iunie 2021.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Securistul Tăpălagă, atac la Nicușor cu miza canapelei lui Coldea: Dezastruos, are o ultimă șansă la numirea șefiilor serviciilorDezastruos ar fi cuvântul potrivit. În primele două luni după câștigarea alegerilor, președintele Nicușor Dan a arătat că nu dispune de suficientă forță pentru a-și impune voința politică, a comis cel puțin o eroare majoră și a demonstrat o capacitate limitată de înțelegere a mecanismelor statului, precum și zero instincte politice, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media, …
- Ursula lansează atacul asupra României: fondurile pentru agricultură – mai greu accesibileÎn propunerea de buget UE pentru 2028–2034, Comisia condusă de Ursula von der Leyen prioritizează investiţiile în competitivitate economică și apărare, în detrimentul fondurilor tradiţional vitale pentru statele estice precum România . Deşi s-au rezervat 300 miliarde € pentru agricultură și 218 miliarde € pentru coeziune, modelul de implementare – un pachet național unic – ameninţă substanţa acestor …
- Cum a fost distrusă petrochimia românească! Azi mai e puțin și la străiniÎn 1989, România era una dintre puținele țări din lume care își producea aproape integral combustibilii, masele plastice, îngrășămintele chimice și cauciucul sintetic. Aveam zece rafinării, combinate integrate de petrochimie, olefină și azot, și o rețea de transport și distribuție care lega marea, muntele și câmpia prin conducte strategice. Astăzi? Mai funcționează cu adevărat doar …
- Importăm carne de porc de aproape 1 miliard de euro anual! România, țară agricolă fără porciRomânia, țară cu tradiție milenară în creșterea porcilor, a ajuns astăzi să importe carne de porc de aproape 1 miliard de euro în fiecare an. Este o rușine națională și o dovadă clară că statul român a abandonat cu premeditare zootehnia. În loc să producem aici, în gospodăriile și fermele românilor, hrănim industria altora, în …
- Cele 10.000 de pensii speciale se mențin! Sistemul ne-a învinsDe ani de zile, românii aud promisiuni: „vom tăia pensiile speciale”, „vom face dreptate”, „nimeni nu va fi mai presus de lege”. Și tot de ani de zile, pensiile speciale rezistă. Ba chiar cresc, se indexează, se protejează cu hotărâri judecătorești și cu legi scrise în birourile privilegiaților. În timp ce milioane de români se …