Politică

Consilier BNR. Nicăieri în Europa nu există să iasă la pensie la 40 de ani

Nu mai există o țară în Europa în care anumite categorii profesionale să iasă la pensie la 45 de ani, a spus Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR într-o emisiune Tv.

Nu poți să fii egal în fața legii când ieși la 45 de ani să fii egal cu cel care iese la 65 de ani. Nu este nicio egalitate. Este un flagrant dezechilibru”.

„Aș vrea să subliniez foarte clar. Nicăieri în Europa nu există cineva să poată să iasă la pensie la 40 de ani. Chiar cei care au prin profesia pe care au ales-o  dreptul la pensie după 20 de ani de activitate , nu pot să ia pensie de la 40 și ceva de ani până la sfârșitul vieții. Așa ceva nu există. Pot să își aleagă să plece din locul de unde lucrau, să își aleagă o altă profesie și când împlinesc vârsta pentru a primi pensia o primesc atunci. Dar aceasta este o categorie de probleme legată de vârsta de pensionare.

Primă soluție, abrogarea legii 

„Prima soluție este ca această reglementare cu ieșire ala pensie la vârsta de 45 de ani să dispară. Ea poate fi abrogată pur și simplu. Așa cum a fost introdusă ea poate fi eliminată. Cel mai mare sprijin pentru pensionarii speciali vine din partea CCR. În momentul de față nu există o cale de atac la deciziile CCR chiar dacă părerea mea persoanlă este că încălcăm flagrant articolul 16 al Constituției care spune că oamenii sunt egali în fața legii. Nu poți să fii egal în fața legii când ieși la 45 de ani să fii egal cu cel care iese la 65 de ani. Nu este nicio egalitate. Este un flagrant dezechilibru”.

(…)Numărul celor care vor beneficia de pensii speciale va crește în cascadă. Nu se va întâmpla cu numărul pensionarilor de liniile de vârstă normală care ajung la capătul viețiila un moment dat. Când ai ieșit la pensie la 45 de ani ai cel puțin 30 de ani speranță minimă de viață. La vârsta de 50 de ani speranța e undeva spre 80 de ani. În fiecare an se vor adăuga valuri, valuri de pensionari speciali”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button