Conflict acerb între UE – SUA: Trupele UE să staționeze și ele în Groenlanda
„În opinia mea, ar fi perfect logic nu numai să fie detașate forțe americane în Groenlanda, așa cum a fost cazul până în prezent, ci și să se ia în considerare detașarea de soldați UE acolo în viitor”, a declarat generalul Robert Brieger, președintele Comitetului militar al Uniunii Europene.
Într-un interviu acordat publicației germane Welt am Sonntag publicat sâmbătă și preluat de Reuters, generalul austriac Robert Brieger crede că, pe baza unei decizii politice, unde Danemarca să se exprime ca stat suveran al UE, ar fi normal ca armatele țărilor europene să poată staționa în Groenlanda.
Organizația condusă de generalul Brieger, Comitetul militar, este cea mai înaltă instanță militară a Consiliului European, dar servește ca un organism consultativ, deoarece UE nu are o armată proprie.
Deși Groenlanda nu face parte din UE în calitate de teritoriu de peste mări al Danemarcei, europenii, la fel ca SUA au interese în Groenlanda, a adăugat generalul, făcând referire la resursele din subsol și la locația sa strategică.
„Cu toate acestea, odată cu creșterea fenomenului de topire a gheții ca urmare a schimbărilor climatice, acest lucru creează, de asemenea, un anumit potențial de tensiune cu Rusia și, eventual, cu China”, a adăugat el.
Trump și-a exprimat interesul de a face Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, parte a Statelor Unite. El nu a exclus utilizarea puterii militare sau economice pentru a convinge Danemarca să o cedeze.
Locația strategică a Groenlandei de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa și America de Nord, vitală pentru sistemul american de avertizare cu rachete balistice, a făcut ca ea să devină o prioritate pentru Trump.
Sper ca SUA, în calitate de membru al Organizației Națiunilor Unite, să respecte inviolabilitatea frontierelor, așa cum este stipulat în Carta ONU, a mai spus Brieger.