Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 30 iunie 2020, prin sistem video-conferinţă, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din cele 12 state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M), organizată de Estonia, care va găzdui la Tallinn, în luna octombrie, al cincilea Summit al I3M.
La reuniune au mai participat, în calitate de invitaţi, adjunctul secretarului de stat al SUA Stephen Biegun şi secretarul de stat din MAE german, Miguel Berger, precum şi Secretarul General al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid.
Reuniunea a prilejuit un dialog substanţial cu privire la intensificarea cooperării interguvernamentale în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, element cheie pentru implementarea proiectelor de interconectare regională. Dezbaterea a vizat şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, ale cărui baze au fost puse la Summit-ul din 2018 de la Bucureşti, un instrument fundamental care are ca obiectiv finanţarea proiectelor de interconectare din regiunea celor Trei Mări.
Şeful diplomaţiei române a arătat că realizarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M din domeniul conectivităţii în sfera transporturilor, energiei sau digitalului ar putea oferi un sprijin important redresării economice post-pandemie. Din această perspectivă, continuarea implementării unor proiecte majore de conectivitate regională va avea, totodată, un impact pozitiv semnificativ asupra creşterii economice şi asupra pieţei muncii din Europa Centrală şi de Est.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat demersurile Estoniei pentru pregătirea celui de-al cincilea Summit al Iniţiativei şi celei de-a treia ediţii a Forumului de Afaceri I3M. În acest context, a subliniat sprijinul deplin al României pentru substanţa şi succesul evenimentelor găzduite de Estonia în luna octombrie, pe linia consolidării rezultatelor Summit-ului şi Forumului de Afaceri I3M din 2018, de la Bucureşti, găzduit cu succes de Preşedintele Klaus Iohannis.
Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că ţara noastră rămâne implicată activ în dezvoltarea I3M, Preşedintele României şi Guvernul conlucrând pentru valorificarea deplină a potenţialului acestei platforme şi pentru implementarea proiectelor şi a obiectivelor Iniţiativei, inclusiv la nivelul unui grup de lucru interinstituţional coordonat la nivel de vice-prim-ministru.
Totodată, şeful diplomaţiei române s-a referit şi la importanţa consolidării parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului, I3M reprezentând un instrument concret de aprofundare a cooperării în acest sens, un exemplu pozitiv de cooperare transatlantică. De asemenea, a exprimat aprecierea României pentru interesul şi sprijinul puternice ale Germaniei pentru I3M, care a participat la Iniţiativă începând cu Summit-ul de la Bucureşti.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat rolul potenţial al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă ca fondatori Banca Poloneză de Dezvoltare şi Eximbank din România, în finanţarea unor proiecte de interconectare în regiune, complementar cu utilizarea de fonduri guvernamentale ori private, europene sau americane. În context, a menţionat importanţa implicării în Fond şi a altor bănci de profil din regiune, precum şi a instituţiilor financiare europene şi internaţionale, alături de investitori privaţi.
La finalul reuniunii ministeriale, ministrul Bogdan Aurescu a participat, împreună cu miniştrii afacerilor externe eston şi polonez, la o sesiune publică, cu întrebări şi răspunsuri din partea presei.
Transmitem mai jos intervenţia integrală susţinută de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul sesiunii publice a reuniunii ministeriale:
Dragi colegi,
În primul rând, aş vrea să-i mulţumesc ministrului afacerilor externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, pentru organizarea primei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M).
Reuniunea de astăzi a reprezentat o excelentă oportunitate pentru reafirmarea angajamentului nostru ferm pentru dezvoltarea economiilor noastre, cu sprijinul partenerilor noştri europeni şi americani. Decalajul de conectivitate care există în această parte a Europei este semnificativ în comparaţie cu vestul continentului, dar la fel este şi potenţialul pentru creştere economică în continuare.
În situaţia globală actuală, marcată de pandemia de COVID-19, cu toţii ne străduim să asigurăm o redresare economică rapidă şi să generăm noi oportunităţi pentru cetăţenii şi economiile noastre. În acest sens, Iniţiativa celor Trei Mări poate face diferenţa.
Rezultatele concrete ale Summit-ului de la Bucureşti din 2018 au avut ca scop facilitarea şi accelerarea implementării proiectelor majore de inter-conectivitate în domeniile transporturilor, energiei şi digital, precum şi întărirea cooperării la nivelul mediului de afaceri din regiune.
Astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie să continuăm încurajarea guvernele tuturor statelor participante la I3M în vederea întăririi angajamentului faţă de Iniţiativă, cu atât mai mult cu cât acum avem şi instrumentele necesare pentru implementarea unor astfel de proiecte. România rămâne profund ataşată Iniţiativei, atât la nivelul Preşedintelui României, cât şi la nivelul Guvernului.
Discutând despre proiecte, trebuie să asigurăm şi fonduri pentru implementarea lor. În acest scop, putem lua în considerare diferite surse, fie că sunt guvernamentale, europene, americane ori alte fonduri publice sau private. Desigur, ne vom baza şi pe Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, care este deja complet operaţional, cu participarea ca fondatori a Băncii Poloneze de Dezvoltare (BGK) şi a EximBank din România.
Folosesc această ocazie pentru a saluta decizia Estoniei, Ungariei şi Letoniei de a se alătura Fondului. Sper ca şi celelalte bănci de dezvoltare din regiune să ia decizii similare în curând.
De asemenea, sper ca aceeaşi decizie să fie luată şi de instituţiile financiare europene şi internaţionale, care sunt binevenite să se alăture Fondului, cu menţinerea obiectivelor sale strategice.
În acest context, reiterez aprecierea noastră pentru anunţul Statelor Unite ale Americii de a aloca până la 1 miliard de USD pentru I3M.
Aşteptăm cu interes Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări şi Forumul de Afaceri de anul acesta, care vor avea loc la Tallinn, şi îi asigur pe colegii noştri estoni de întregul nostru sprijin pentru succesul Summit-ului celor Trei Mări de la Tallinn.
- Ponta, din nou de partea greșită a istoriei
- Americanii negociază direct cu Rusia: vor să cumpere Nord Stream
- Vucic: „Mulțumită lui Orban, NATO nu a putut lansa atunci un atac terestru”
- Avram Gal: „România riscă să piardă sprijinul SUA dacă Nicușor Dan ajunge președinte”
- Adrian Axinia (AUR): Romașcanu lasă buzoienii pentru 20 000€/lună