Internațional

Comitetul consultativ al UE detaliază planul de a exclude Ungaria de la preşedinţia UE

Un organism consultativ independent al Uniunii Europene elaborează un plan detaliat pentru a împiedica Ungaria să preia preşedinţia Uniunii Europene programată pentru a doua jumătate a anului 2024, relatează cotidianul Magyar Nemzet, citat de REMIX.

Comitetul Meijers, cu sediul în Olanda, un organism format din profesionişti în domeniul juridic care consiliază Uniunea Europeană în evaluarea propunerilor legislative, a elaborat o serie de recomandări, pe baza cărora Parlamentul European ar putea împiedica un stat membru să preia preşedinţia rotativă.

Grupul de experţi a prezentat trei scenarii diferite în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi a Comisiei pentru afaceri constituţionale (AFCO), în care au prezentat posibilităţile de a elimina sau de a limita preşedinţia rotativă.

Întrucât programul preşedinţiei este elaborat în comun de cele trei ţări care se succed la conducerea Consiliului European – în acest caz, viitoarele preşedinţii ale Spaniei, Belgiei şi Ungariei – prima propunere a Comisiei Meijers a fost ca cele trei state membre să se pună de acord cu privire la ce ţară prezidează fiecare reuniune, în special atunci când sunt discutate chestiuni legate de statul de drept. Această propunere ar limita efectiv preşedinţia ungară, deoarece aceasta se află în curs de desfăşurare a procedurilor privind normele de drept.

Experţii au sugerat, de asemenea, schimbarea ordinii preşedinţiilor rotative. Este demn de remarcat faptul că acest lucru a fost făcut de mai multe ori înainte, dar niciodată împotriva voinţei ţării în cauză ca sancţiune politică.

A treia propunere este ca Parlamentul European să adopte o rezoluţie care să stabilească condiţiile în care un stat membru poate fi exclus de la exercitarea preşedinţiei.

La o conferinţă de presă maghiară de joi, organizată după şedinţa săptămânală a cabinetului, ministrul ungar Gergely Gulyás a declarat că „nu există nicio şansă realistă ca preşedinţia ungară a UE să nu aibă loc”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button