InternaționalȘtirile 60m.RO

Comisia lansează o platformă de cooperare globală pentru combaterea defrișărilor

Noua platformă lansată astăzi reunește un număr mare de părți interesate și expertiză — statele membre ale UE, cele mai importante ONG-uri din domeniul protecției pădurilor, organizații industriale și internaționale și țări din afara Europei.

Platforma se dorește a fi un forum de promovare a schimburilor între părțile interesate, pentru a construi alianțe, a determina și a împărtăși angajamente de a reduce în mod semnificativ defrișările.

„Pădurile sunt indispensabile pentru bunăstarea tuturor locuitorilor de pe Pământ și, cu toate acestea, le pierdem într-un ritm alarmant. UE este hotărâtă să acționeze pentru a schimba acest curs, utilizând toate instrumentele de care dispune pentru a contribui la protejarea pădurilor lumii. Dar nu putem îndeplini singuri acest obiectiv. Sper că această platformă a celor mai relevanți actori va fi un catalizator excelent pentru cooperarea în vederea stopării și a inversării tendinței de defrișare”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sintevičius.

În plus, platforma este menită să servească drept instrument de elaborare a politicilor, din care Comisia să se informeze pe parcursul lucrărilor sale cu privire la o propunere legislativă de reducere la minimum a riscului de despădurire asociat cu produse vândute pe piața UE, planificată pentru al doilea trimestru al anului 2021.

Acest angajament a fost asumat în Pactul verde european, în Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030, în Strategia „De la fermă la consumator și în Comunicarea privind intensificarea acțiunilor UE împotriva defrișărilor și a degradării pădurilor.

În cursul lunii septembrie a fost lansată o consultare publică, care se va desfășura până la 10 decembrie 2020.

Defrișările constituie o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră care cauzează încălzirea globală și un factor care contribuie la extincția animalelor și a plantelor.

Sursa: Euractiv

  • SURSE: Grindeanu va fi arestat de Kovesi pentru frauda licitațiilor autostrăzilor ce se construiesc în Moldova
    Sorin Grindeanu a reușit performanța de a compromite definitiv imaginea României în fața Uniunii Europene. Nu mai vorbim despre simple întârzieri sau erori birocratice — ci despre fraudă în toată regula. Licitațiile pentru autostrăzile din Moldova, finanțate cu bani europeni, au fost viciate de la un capăt la altul. Uniunea Europeană a constatat că nu …
  • Omul pe care Bolojan îl plimbă pe bani mulți prin CA-uri are și „spor de femeie”
    Adrian Foghiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, a fost numit președinte provizoriu al Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie de stat controlată integral de Ministerul Energiei. Foghiș a fost numit în funcție pe 11 iunie, în mandatul de …
  • Cum au ratat guvernele PSD/PNL finalizarea centralei nuclear-electrice. Au furat
    Centrala nucleară de la Cernavodă trebuia să aibă cinci reactoare. În 2025, funcționează doar două. Restul – promisiuni, studii, parteneriate ratate și multă minciună. Ce s-a întâmplat? Simplu: au furat. După Revoluție, România a moștenit o infrastructură nucleară unică în regiune. Reactoarele 3, 4 și 5 aveau structuri ridicate parțial. Părea logic să continue. Dar …
  • Românii sunt impozitați pe inflație. Statul minte, iar economia reală crapă
    Guvernul se laudă cu o inflație „domolită” sub 6%. În realitate, românii trăiesc cu o inflație de peste 10%. Cum e posibil acest contrast? Simplu: se manipulează coșul de consum. Se exclud produsele care cresc cel mai mult – energia, carnea, laptele, hainele, reparațiile. În schimb, se introduc în calcule produse de sezon sau ieftiniri …
  • Doar unul din trei copii mai ajunge să ia bacul. Guvernele PSD/PNL au distrus școala românească
    Acum 18 ani, în clasele pregătitoare intrau peste 200.000 de copii. Astăzi, doar o treime dintre aceștia mai ajung să ia bacalaureatul. Restul? Pierduți pe drum. Abandonați de un sistem educațional incoerent, subfinanțat și sabotor chiar prin politicile celor care ar trebui să-l protejeze. Statul român nu a reformat educația. A distrus-o. Fiecare guvern a …
Back to top button