Comisia Europeană verifică vânzările online de măști, combinezoane și geluri dezinfectante și atrage atenția asupra „remediilor miraculoase”

Comisia Europeană a lansat o serie de testări ale produselor puse în vânzare online în timpul pandemiei de coroanavirus, precum măști, combinezoane de protecție, geluri dezinfectante, cu scopul de a se asigura că nu reprezintă niciun pericol și respectă normele europene, anunță AFP.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a atras marți atenția împotriva produselor, uneori prezentate ca ”remedii miraculoase”, promovate intens pe internet în timpul crizei provocate de noul coronavirus. Acesta a denunțat ”comercianții care găsesc noi modalități de a exploata vulnerabilitatea consumatorilor și de a ocolo controalele existente în timpul pandemiei”.
La data de 1 iulie, au fost lansate 63 de notificări prin sistemul european de alertă rapidă privind măști și alte 10 notificări referitoare la combinezoane, dezinfectanți de mâini și ”baghete” de dezinfectare cu UV.
În acest contextul, Comisia Europeană a luat măsuri de urmărire, solicitând cooperare din partea principalelor platforme de vânzări online, precum Amazon, Ebay, AliExpress sau Cdiscount.
”Demersul a constat mai ales în a le cere să retragă foarte repede un număr de anunţuri şi de produse de pe platformele online”, a precizat Reynders într-o conferinţă de presă.
Comisarul european pentru justiţie a fost în contact cu responsabili vamali în China pentru a coopera cu privire la securitatea produselor exportate.
„Au fost lansate anchete cu privire la intrarea pe piaţă a unui număr de produse care prezintă probleme de siguranţă”, a completat acesta.
Testele vor continua să fie efectuate în lunile următoare pe produse legate de coronavirus.
Potrivit raportului anual asupra activității sistemului de alertă, lansat încă din 2003, anul trecut, 31 de țări care participau la acest sistem de alertă rapidă (UE în format 28, Norvegia Islanda și Liechtenstein) au lansat 2.243 de alerte prin respectivul sistem, care a dus la 4.477 de acțiuni de urmărire, înregistrând astfel o creștere de 10% într-un an și de 63%, raportat la anul 2015.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …