Comisia Europeană sprijină inițiativa internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale

Comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, a prezentat unui grup de parteneri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) ideile Comisiei Europene privind o inițiativă internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale.
Aceste idei, care se integrează în dezbaterea actuală internațională legată de modalitățile de facilitare a accesului la produse farmaceutice și medicale la prețuri accesibile și de evitare a perturbărilor schimburilor comerciale în perioade de criză, ar putea face parte dintr-un acord internațional deschis tuturor membrilor OMC, informează Comisia.
„Criza medicală actuală poate fi de lungă durată și ar putea urma și altele. Trebuie să acționăm rapid pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor noastre de sănătate, inclusiv prin inițiative mai bune în domeniul politicii comerciale. Ideile pe care le prezentăm astăzi vizează facilitarea accesului global la produse medicale accesibile ca preț, inclusiv pentru țările vulnerabile care nu dispun de capacități de producție adecvate. Obiectivul este de a face lanțurile de aprovizionare mai rezistente și mai diversificate și de a sprijini eforturile de constituire a unor rezerve strategice de echipamente critice”, a declarat Hogan.
Un viitor acord ar putea facilita comerțul cu produse medicale și ar putea contribui la o mai mare pregătire la nivel mondial pentru alte șocuri viitoare în domeniul sanitar prin:
- eliminarea taxelor vamale pentru produsele farmaceutice și medicale;
- instituirea unui sistem de cooperare globală în vremuri de criză sanitară care să acopere aspecte precum restricțiile la import și export, vama și tranzitul, achizițiile publice și transparența;
- îmbunătățirea normelor actuale ale OMC aplicabile comerțului cu bunuri esențiale.
Ideile prezentate astăzi „Grupului Ottawa” (un grup de 13 parteneri ai OMC care împărtășesc aceeași viziune) au fost supuse pentru reflecție statelor membre ale UE în cadrul unei reuniuni a miniștrilor comerțului din 9 iunie.
Această discuție, precum și feedbackul inițial din partea partenerilor internaționali, vor contribui la definirea următoarei etape pentru a duce mai departe inițiativa menționată.
Printre chestiunile discutate în rândul miniștrilor comerțului din Grupul Ottawa se numără transparența măsurilor legate de comerț adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 și înregistrarea de progrese în ceea ce privește negocierile multilaterale legate de comerțul electronic.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Guvernele pro-europene au aprobat concedii medicale de 1 milion de zile pe anAsta da performanță: guvernele „pro-europene” care ne predică despre muncă, eficiență și reforme aprobă anual peste un milion de zile de concedii medicale. În timp ce antreprenorii sunt sufocați de taxe și tinerii sunt lăsați fără burse, statul plătește, fără prea multe întrebări, o avalanșă de absențe. Această cifră uriașă nu reflectă doar un sistem …
- Statul român a devenit doar un mijloc de jefuire a românilorRomânii muncesc, plătesc taxe și își strâng cureaua, în timp ce statul devine partener de jaf al corporațiilor, al băncilor și al camarilei politice. În loc să protejeze cetățeanul, să reglementeze piețele și să sprijine dezvoltarea, statul român acționează ca un intermediar lacom: nu oprește prădătorii, ci doar își cere partea din pradă. Vedem bănci …
- Marius Tucă acuză sistemul: „Călin Georgescu este persecutat politic. AUR ar câștiga alegerile anticipate!”Jurnalistul Marius Tucă lansează acuzații grave la adresa sistemului, despre care spune că îl persecută pe Călin Georgescu pentru a-l elimina din cursa electorală. Tucă susține că scenariul alegerilor anticipate este real, iar AUR ar ieși învingător, motiv pentru care se dorește blocarea oricărei alternative reale la actuala putere. Marius Tucă lovește din nou în …
- Isărescu a încălcat grav legea BNR. Misiunea lui era stabilitatea prețurilor, nu finanțarea campaniilor electorale și luxul partidelorLegea Băncii Naționale este clară: BNR are ca obiectiv fundamental stabilitatea prețurilor, adică protejarea puterii de cumpărare a monedei naționale. Nu este o instituție politică, nu are voie să se implice în jocuri de campanie, nu poate alimenta bugetul public doar ca guvernul să aibă bani de pomeni electorale. Dar în ultimii ani, Mugur Isărescu …
- Românii au găsit soluția eficientă: Casa Poporului și clădirea Guvernului să devină închisori!Într-o țară unde nimic nu merge cum trebuie, românii au venit cu o idee genială: să transformăm Casa Poporului și clădirea Guvernului în închisori. Nu de alta, dar așa ar fi, în sfârșit, folosite eficient și în interesul public. Casa Poporului – cea mai mare clădire administrativă din Europa – stă mai mult goală, plină …