Prima PaginăȘtirile 60m.RO

Comisia Europeană: România nu a înregistrat progrese în asigurarea sustenabilității sistemului de pensii

România a făcut progrese limitate cu recomandările specifice de țară din 2019, susține Comisia Europeană în raportul de țară publicat miercuri.

„În absența unor eforturi de reformă susținute, deficitul fiscal și cel de cont curent amenință sustenabilitatea creșterii economice din România”, se arată în documentul citat, care notează că ritmul de creștere a încetinit, dar rămâne robust.

Comisia Europeană remarcă și că, pe fondul stimulentelor fiscale, consumul intern și-a continuat creșterea susținută, ceea ce a dus la adâncirea deficitului de cont curent. În plus, creșterile de cheltuieli bugetare au dus la depășirea considerabilă a limitei UE de 3% din PIB pentru deficitul fiscal. Executivul UE estimează că deficitul bugetar se va majora în 2020, pe fondul preconizatei creșteri cu 40% a pensiilor, de la 1 septembrie. 

Comisia remarcă faptul că, la fel ca în anii precedenți, România nu a respectat cadrul macroeconomic fiscal, subliniind că o combinație între deficitul public ridicat și costurile asociate îmbătrânirii populației amenință serios sustenabilitatea finanțelor publice.

În același timp, investițiile insuficiente afectează capacitatea României de a recupera decalajele față de UE. „Calitatea și fiabilitatea rețelelor de drumuri și căi ferate sunt scăzute. Lipsesc investițiile în transport sustenabil, în infrastructura energetică și de mediu. Infrastructura energetică, de gestionare a deșeurilor și a apelor reziduale continuă să necesite un stimul investițional important”, se arată în raportul de țară pentru România.

Potrivit acestui document, România a făcut progrese substanțiale cu privire la protejarea stabilității financiare și a solidității sectorului bancar și unele progrese cu privire la asigurarea viabilității pe termen lung a celui de-al doilea pilon de pensii precum și cu privire la implementarea unei strategii naționale de achiziții publice.

De asemenea, Executivul comunitar susține că România a făcut progrese imitate în domeniile conformării la plată și colectării taxelor, îmbunătățirii calității și incluziunii educației, creșterii calității și acoperirii serviciilor sociale, îmbunătățirii dialogului social, elaborării unui mecanism de stabilire a salariului mini bazat pe criterii obiective, îmbunătățirii accesului și raportului cost-eficiență al sistemului de sănătate, concentrării investițiilor pe zonele cheie și pregătirii proiectelor de investiții publice, notează Agerpres.

În schimb, România nu a făcut niciun progres cu privire la implementarea cadrului fiscal național, asigurarea stabilității sistemului public de pensii, finalizarea reformei venitului minim de incluziunea, îmbunătățirea predictibilității procesului de luare a deciziilor și îmbunătățirea guvernanței companiilor de stat, susține Comisia Europeană.

Potrivit Executivului comunitar, de la debutul semestrului european, în 2011, 47% din toate recomandările specifice de țară adresate României au înregistrat cel puțin „unele progrese”, în timp ce 53% au înregistrat progrese „limitate” sau chiar „niciun progres”.

„Pe ansamblu, România a făcut progrese în implementarea recomandările specifice de țară începând din 2013. Chiar dacă eforturi au fost făcute în mai multe domenii, acțiunile sunt lente iar țara trebuie să se străduiască să atingă rezultate tangibile cu implementarea reformelor”, susține Comisia Europeană.

Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri cele 27 de rapoarte de țară din analiza „Semestrul european – pachetul de iarnă: evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce privește îndeplinirea priorităților economice și sociale”. 

Sursa: www.euractiv.ro

Back to top button