Internațional

Comisia Europeană propune suspendarea acordului privind vizele pentru ruși

Comisia Europeană a solicitat marți suspendarea acordului cu Rusia care permite accesul privilegiat în UE pentru toți cetățenii ruși. Comisia Europeană a anunțat marți că acordul de facilitare a eliberării vizelor încheiat între UE și Rusia trebuie suspendat. Reprezentanții CE mai spun că măsura trebuie luată din cauza „agresiunii militare a acestei țări față de Ucraina”.

„O țară precum Rusia, care duce un război de agresiune, nu ar trebui să se califice pentru facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își ducă politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând un dispreț total față de ordinea internațională bazată pe reguli”, anunță CE într-o declarație publică, potrivit Mediafax.

În plus, UE nu vrea să recunoască pașapoartele rusești din zonele ocupate.

„De asemenea, Comisia prezintă astăzi o propunere privind nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate ale Ucrainei”, adaugă CE.

Rușii care vor încerca să intre în UE în scopuri turistice și de agrement se vor confrunta cu un proces „mai lung” și„”mai scump”, a spus comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. De asemenea, vor exista mai multe restricții pentru vizele de intrare multiple, a adăugat Johansson. Ca parte a acestei măsuri, taxa de viză va crește de la 35 de euro la 80 de euro, în timp ce termenul limită pentru o decizie din partea consulatelor va crește de la 10 zile la 15 zile. De asemenea, solicitanții de viză vor trebui să prezinte o listă mai lungă de documente justificative atunci când solicită o viză.

În pofida suspendării, UE va rămâne „deschisă anumitor categorii de solicitanți de vize rusești care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, disidenților și reprezentanților societății civile”.

Aceste propuneri vin în urma acordului politic la care au ajuns miniștrii afacerilor externe în cadrul reuniunii lor informale din 31 august, precizează CE. În perioada următoare, Consiliul European va analiza propunerea de eliminare a acordului privind vizele în întregime. Dacă va fi aprobată de Consiliul European, suspendarea va intra în vigoare în a doua zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button