Politică

Comisia Europeană oprește importul de cereale din Ucraina. Petre Daea, salvat de Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a decis activarea clauzei de salvardare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, iar importul de cereale din Ucraina va fi stopat.

”Decizia de activare a clauzei de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria a fost luată de Comisia Europeană.

Decizia va fi comunicată azi și va intra în vigoare tot azi, a confirmat, pentru Profitul Agricol, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț.

Vineri, comisarul pentru Comerț și vicepreședinte al Comisiei, Valdis Dombrovskis, a postat o informare pe contul său de Twitter, anunțul un acord de principiu cu cele cinci țări pentru ca importurile să se oprească până la data de 5 iunie.

Acordul presupune că Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia ridică restricțiile unilaterale.

„Am acționat pentru a răspunde preocupărilor atât ale fermierilor din țările vecine ale UE, cât și ale Ucrainei”, a declarat Dombrovskis.

Uleiul de floarea soarelui, deși fusese anunțat de ministrul Petre Daea ca intrând pe lista restricțiilor, va fi doar monitorizat, alături de alte produse.”, arată Profitul Agricol.

România primește despăgubiri de 30 de milioane de euro

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu state central şi est-europene, inclusiv cu România, pentru protejarea intereselor fermierilor, dar şi pentru tranzitul produselor agricole ucrainene.

În urma acestui acord, Comisia Europeană va acorda un sprijin de 100 de milioane de euro, bani care vor fi distribuiți către Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

Lista compensațiilor plătite de Comisia Europeană:

1. Polonia: 39.330.000 euro

2. România: 29.730.000 euro

3. Ungaria: 15.930.000 euro

4. Bulgaria: 9.770.000 euro

5. Slovacia: 5.240.000

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button