Comisia Europeană își bate joc de România! Fermierii ACUZĂ: Îi transmitem categoric ministrului Daea să refuze sprijinul de 10 milioane de euro
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro îi transmit ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își asume eșecul negocierilor cu Comisia Europeană pentru compensațiile acordate fermierilor și să nu se întoarcăde la Bruxelles fără un mecanism real de sprijin al fermierilor.
„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro, potrivit Agerpres.
Potrivit Federaţiei, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.
„În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susţin reprezentanţii Pro Agro.
Aceştia precizează că, în Bulgaria, ministrul Agriculturii bulgar „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”. În acelaşi timp, în România, „domnul Daea susţinea că marfa din Ucraina este perfect conformă”.
„Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, se mai precizează în document.