Internațional

Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană a anunțat astăzi că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, relatează The Guardian.

  • Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară, conform Euronews.
  • Decizia vine într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.
  • Toate cele trei chestiuni cu miză mare vor fi discutate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE. Pentru a le face să avanseze, este nevoie de unanimitate.
  • Convergența evenimentelor – deblocarea banilor înghețați și veto-ul amenințător al lui Orbán – a alimentat speculațiile potrivit cărora Bruxelles-ul se angajează în negocieri pentru a liniști Budapesta, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu tărie.

UPDATE 18:56 Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit astăzi cu Viktor Orbán, în timp ce liderii se întrec în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kievul.

Într-o postare pe Facebook despre ședința cu Michel, Orbán a declarat: „Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la Uniune!”

Comisia a argumentat că Ungaria a îndeplinit o serie de reforme judiciare și, prin urmare, merită să aibă acces la o parte din finanțare pe merit.

„În urma unei evaluări aprofundate și a mai multor schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia pentru ca Comisia să poată considera că este îndeplinită condiția orizontală de abilitare privind Carta drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește independența justiției.

Acest lucru înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a insistat că decizia a fost strict un răspuns procedural la o reformă judiciară adoptată de Ungaria în luna mai pentru a consolida independența justiției și a atenua interferența politică în instanțe, arată Euronews.

„Avem responsabilități de îndeplinit. Le îndeplinim în conformitate cu normele care guvernează bugetul”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. „Declarațiile care sunt făcute de persoane din afara acestei instituții nu ne angajează în niciun fel, nu ne angajează la nimic”.

Revizuirea a fost concepută în mod special pentru a satisface condițiile, sau „super-punctele de referință”, pe care executivul le-a impus pentru a debloca banii, inclusiv măsuri de consolidare a Consiliului Judiciar Național, un consiliu de supraveghere autonom, și de reformare a funcționării Curții Supreme.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button