Internațional

Comisia Europeană anunță plafonarea prețului la gazul rusesc

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat miercuri un plan european de economisire a energiei și de reducere a dependenței de energia rusească, printr-un set de cinci măsuri.

„Lucrăm din greu să renunțăm la Rusia și să trecem la alți furnizori de încredere, cum ar fi SUA, Norvegia, Azerbaidjan și alții. Dacă ne uităm la tăierile de gaz rusesc, al treilea pas cel mai important sunt invetițiile în energia regenerabilă, sunt ieftine, ne vor face independenți de ruși. Manipularea rusească, dar și alți factori, cum ar fi schimbările climatice, seceta, energia hidro a scăzut în UE, avem mai puțină electricitate din surse nucleare. De aceea ne confruntăm cu sume astronomice”, a transmis von der Leyen.

Prima măsură este economisirea inteligentă a electricității. „Vedem că există o penurie gloală de electricitate. Ce trebuie să facem este să salvăm electricitate, într-un mod deștept. Dacă ne uităm la costul electricității, vedem că există puncte maxime ale cererii. Asta este scump. În timpul acestor puncte maxime ale cererii vine gazul scump pe piață. Ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să propunem o țintă obligatorie pentru reducerea utilizării electricității la orele maxime. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a face acest lucru”, a spus von der Leyen.

A doua măsură este propunerea unui plafon pe veniturile companiilor care propun electricitate cu costuri scăzute. „Sursele de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon fac venituri uriașe în această perioadă, deoarece au costuri scăzute, dar prețuri mari. Venituri pe care niciodată nu și le-au calculat, pe care nu le-au visat până acum și venituri pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție, așa că este acum momentul ca consumatorii să beneficieze de costul scăzut al surselor de energie cu nivel scăzut al emisiilor de carbon, ca de exemplu al regenerabilelor. Propunem să redirecționăm aceste profituri excepționale către statele membre, pentru ca acestea să poată susține gospodăriile vulnerabile și companiile vulnerabile”, a precizat ea.

A treia măsură: același lucru trebuie să se întâmple și cu profiturile neașteptate ale companiilor producătoare de combustibili fosili, a transmis Ursula von der Leyen. „Companiile din domeniul petrolului și al gazelor naturale au obținut, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili, pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la soluționarea acestei crize. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de producție proprie”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

În al patrulea rând, companiile de utilități energetice trebuie să fie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor, a transmis ea. „În prezent, li se solicită să furnizeze sume neașteptat de mari, ceea ce amenință capacitatea lor de a tranzacționa și stabilitatea viitoarelor piețe. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichidități acordat de statele membre companiilor energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”.

Și, în al cincilea rând, vom propune un plafon pentru gazul rusesc, a spus von der Leyen. „Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Și acum munca noastră dă roade! La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din tot gazul importat. Astăzi a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaz”, a afirmat oficialul Comisiei Europene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button