Comisia Europeană alege să pedepsească cu prioritate statele membre din Est, în timp ce Vestul încalcă legislația la greu
Sfidarea legislației Uniunii Europene devine din ce în ce mai comună în întregul bloc, afectând fiecare domeniu al vieții europene de zi cu zi, inclusiv în problemele în care cetățenii statelor membre cred că executivul UE le protejează, se constată într-o amplă anchetă a publicației Politico.
Anchetă: Cum încalcă țările UE legislația și cum nu li se întâmplă nimic
Publicația a realizat și publicat studiul statistic: „Europa fără lege: cum încalcă statele UE legislația și cum nu li se întâmplă nimic”, transmite mold-street.com.
Un titlu provocator, sprijinit de cifre impresionante, dat fiind că „în medie circa 3.500 de plângeri ajung în fiecare an în fața Comisiei”, constată Politico.
O aplicare mai slabă a regulilor UE în întreaga comunicate
Echipe de reporteri ai acestei publicații au documentat cazurile de încălcare a legislației UE în bloc – de la o fabrică de oțel ultrapoluantă din Italia, până la produse defecte sau nesigure care se scurg printr-un centru important de comerț electronic din Belgia și a fermierilor români care folosesc fără discernământ pesticide care distrug albinele, în ciuda faptului că acestea au fost interzise în întreaga UE din 2018.
Potrivit anchetei, când vine vorba de problemele statului de drept în Uniunea Europeană, Polonia și Ungaria sunt doar vârful aisbergului. Ele subliniază, de asemenea, o tendință treptată către o aplicare mai slabă a regulilor UE în întreaga comunicate.
Conform cercetărilor realizate de profesorul de științe politice de la Universitatea din Rutgers, Daniel Kelemen, și profesorul asistent de drept și politică de la Universitatea din Arizona, Tommaso Pavone, UE a lansat din 2004 un număr în scădere constantă de „proceduri de încălcare a dreptului comunitar” sau acțiuni legale care obligă țările să se conformeze, în favoarea „dialogului structurat” și „programelor-pilot”, care reduc fricțiunile și confruntarea dintre Comisie și capitalele naționale.
Problema este că acest lucru subminează, la rândul său, încrederea în sistemul juridic al UE și în instituțiile legislative, a spus Sophie in ‘t Veld, un parlamentar liberal al UE cu partidul Democrat 66.
„Problema este că, în ultimii 20 de ani, Comisia a devenit din ce în ce mai interguvernamentală. Îi este frică să treacă de guvernele naționale. Are de-a face exclusiv cu guvernele naționale, nu cu cetățenii, nu cu Parlamentul [European]”, a adăugat ea.
Cine e lider absolut
Studiul relevă că „onoarea” de a fi lider la încălcări îi revine Italiei, prinsă în flagrant delict de 1.375 de ori în ultimii douăzeci de ani.
Ea este urmată de Grecia – cu 1.251 de cazuri de încălcarea legislației UE, Portugalia – cu 1.185, Belgia – cu 1.039, Spania – cu 1.013 și Franța – cu 1.012 de cazuri.
Altfel zis, statele membre ale Uniunii Europene, indiferent de gradul lor de „eurofilie”, se arată deseori foarte reticente în a aplica dreptul comunitar.
Ungaria, care este cap de afiș în presă în materie de nerespectare a legislației europene, este abia pe locul 16 – cu 759 de cazuri și este urmată de România – cu 739 de cazuri. Dar România a aderat cu trei ani mai târziu decât Ungaria.
Cu 220 de cazuri, „codașa” clasamentului este Croația – ultima țară ce a aderat la UE, pe 1 iulie 2013.