Internațional

Comisarul UE pentru Justiție: Să nu se folosească certificatul pentru discriminarea nevaccinaților!

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, avertizează țările UE să nu utilizeze certificatul verde pentru discriminarea nevaccinaților, mai ales că s-a dovedit științific că și persoanele vaccinate pot fi purtătoare de virus.

Având în vedere considerentul 36 din Regulamentul 2021/953 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2021, care prevede că este interzisa discriminarea directă sau indirectă împotriva persoanelor nevaccinate.

,,Regulamentul 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului privind certificatul digital COVID al UE se bazează pe articolul 21, din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și urmărește să faciliteze acest drept la libera circulație în Uniunea Europeană.

Pentru a se asigura că persoanele nevaccinate pot beneficia și de libera circulație, regulamentul stabilește un cadru la nivelul UE pentru eliberarea, verificarea și acceptarea nu numai a certificatelor de vaccinare, ci și a certificatelor de testare și vindecare. Regulamentul afirmă în mod clar că vaccinarea nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului de liberă circulație.

Utilizarea pe plan intern a certificatelor COVID-19 în alte scopuri decât facilitarea liberei circulații în UE nu intră în domeniul de aplicare a regulamentului.

Într-adevar, statele-membre pot utiliza certificatul digital COVID al UE în scopuri interne, dar li se cere să furnizeze un temei juridic în legislația națională care trebuie să respecte, printre altele, cerințele de protecție a datelor.” a mai spus acesta într-un răspuns pentru 2 europarlamentari italieni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button