Politică

Comasații ticluiesc o nouă comasare a alegerilor

Astăzi, coaliția de guvernare, potrivit surselor politice, va bate în cuie calendarul electoral din toamnă. Fostul cuvânt de ordine “comasarea” revine pe agenda discuțiilor. De data aceasta, comasarea unui tur de scrutin prezidențial cu votul pentru parlament. Dacă s-ar putea, conform tacticienilor puterii, s-ar comasa ambele tururi prezidențiale, dar nu se poate.

Prima variantă de comasare

Prima variantă de comasare, conform calculelor, ar uni în turul doi alegerile prezidențiale cu cele parlamentare.  Primul tur ar avea loc în ziua de 24 noiembrie, urmând ca în ziua de 8 decembrie să se organizeze turul II al prezidențialelor, împreună cu parlamentarele, soluție agreată de PNL.

A doua variantă de comasare

A doua variantă de comasare ar însemna alegeri prezidențiale pe 24 noiembrie (turul I) împreună cu cele parlamentare, iar turul II să rămână pe 8 decembrie. În acest scenariu, inflația de prezidențiabili ar fi justificată pentru tragerea în sus a listelor parlamentare ale partidelor mici. Mai mult, candidatul charismatic, în stare să adune voturi de la partidele mai mici, ar fi în avantaj, fiindcă le poate propune soluția imorală, pe modelul Pavlov, 2004. Adică, accederea la guvernare.

A treia variantă: puhoi de alegeri

A treia variantă este cea a alegerilor parlamentare și cele prezidențiale organizate separat. Un scenariu ar fi acela în care românii sunt chemați pe 10 noiembrie la primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 24 noiembrie pentru cel de-al doilea tur, iar pe 8 decembrie să aleagă următorii parlamentari ai României.

Această variantă este utilă unui partid de rețea, cum este PSD.

PNL va merge pe varianta: “eu sunt mic, tu fă-mă tare și te voi răsplăti ca președinte!”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button