Coldea, Dumbravă și rețeaua de influență: cum i-a dat de gol chiar intermediarul lor. Conversații explozive din rechizitoriu

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea și fostul general Dumitru Dumbravă au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Rechizitoriul procurorilor DNA scoate la iveală detalii șocante despre modul în care funcționa caracatița construită de generalii în rezervă. Elementul-cheie în deconspirarea grupării este chiar omul de legătură – afaceristul Dan Tocaci –, care i-a racolat clienți, i-a compromis printr-o serie de înregistrări și, fără să știe, a confirmat în mod involuntar acuzațiile. Articolul conține fragmente din rechizitoriu, inclusiv discuțiile brutale purtate de Tocaci cu denunțătorul Cătălin Hideg.
Noi detalii explozive apar în dosarul în care generalii în rezervă ai SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, au fost trimiși în judecată. Structura de influență creată în jurul lor și întreținută de conexiuni cu foști și actuali magistrați, oameni de afaceri, avocați influenți și contracte de „consulting” acoperă o zonă gri între justiție, afaceri și informații.
Potrivit DNA, afaceristul Dan Tocaci – intermediarul grupării – este veriga slabă care i-a deconspirat pe cei doi generali, în urma unor înregistrări și declarații ce par să confirme suspiciunile de trafic de influență. Cazul are în centru o pretinsă mită de 600.000 de euro cerută omului de afaceri Cătălin Hideg, patronul Sanimed, în schimbul unei sentințe favorabile într-un dosar EPPO (Parchetul European).
Dezvăluirile sunt însoțite de conversații incendiare între Tocaci și Hideg, incluse integral în rechizitoriu, care confirmă modul în care cei doi foști ofițeri SRI își exercitau influența în instanțe, prin avocați și contracte de consultanță:
CONVERSAȚIE EXTRASĂ DIN RECHIZITORIU:
„Inculpatul Tocaci Dan Victor l-a întrebat în mod insistent pe Hideg Robertino – Cătălin de ce i-a înregistrat, i-a atras atenția în mod repetat că va avea de suferit pentru că a efectuat înregistrările și pentru că le-a transmis altor persoane.
Tocaci Dan-Victor: … Eu ți-am făcut ție rău? Eu am vrut să te ajut. De ce …(cuvânt obscen)… mea mă înregistrezi tu pe mine și pe Mitică (Dumitru Dumbravă – n.r.)!?
Hideg Robertino-Cătălin: Cine vă înregistreză?
Tocaci: Poftim!? Băi, Cătăline!… Deci, eu îmi iau numai (cuvânt obscen), mă, mânca-ți-aș (neinteligibil). Nu mă mai bagă nimeni în seamă în oraș (…). Florian (Coldea – n.r.) m-a făcut varză că sunt turnător (…)
Hideg: Și cu mine ce ai?
Tocaci: Păi… Tu!? Ai făcut treaba asta. Ți-am spus clar din start (…)
Hideg: De unde… Ce e cu Klemm (Hans Klemm, fost ambasador al SUA -n.r.)? De unde…? Ce se …
Tocaci: Nu știu. Te-ai dus la el, el mi-a spus.
Hideg: Știi unde e Klemm? În America …[neinteligibil]…
Tocaci: Bun! Nu știu! Nu știu! Nu știu!
Hideg: E fostul ambasador.
Tocaci: Da, mă, fostul ambasador. Nu știu!
Hideg: Păi, și ce treabă are Klemm cu mine?
Tocaci: Nu știu și asta foarte bine. Știu foarte bine ce… cum le gândea. Astea s-a gândit. Deci, nu mai vreau să vorbesc. (…)
Hideg: Fără mine au vreo valoarea alea (înregistrările – n.r.), mă?
Tocaci: Păi, problema ta, să ți-o spun acuma. Dacă alea ies undeva… deci, alea ies undeva (…)
Hideg: Eu cel puțin, personal, nu am așa ceva.
Tocaci: Nu! Hai să-ți explic ce se întâmplă! Deci, dacă alea apar undeva… este… ele nu… asta… e în casă privată, fară aprobarea cuiva l-ai înregistrat și e dosar penal. Dacă… l-ai înregistrat și pe Trăilă (Doru Trăilă – n.r.), la avocat, acolo e și mai …[neinteligibil]… Pe 23, ca să- ți spun, pe 23 tu ai proces. Dacă ăștia se supără și îți fac dosar penal, pe bună dreptate… M-ai înțeles? Tot ce au construit ei, tot ce au construit ca să-ți îmbuneze pe avoc… ă… pe judecător, corect, și să renunțe dup-aia, se anulează tot. Că ei te-au prezentat că ești băiat bun. Că e o abatere, prima abatere, că nu faci rău, că…[cuvânt obscen]… mea. Ai înțeles?”
Rechizitoriul DNA îl citează pe Tocaci cum, fără să-și dea seama, îl „înfundă” pe Coldea în momentul în care confirmă direct interesul financiar al acestuia:
Tocaci: Păi îți închidea do…
Această replică a fost interpretată de anchetatori ca o recunoaștere implicită a înțelegerii privind influențarea unei decizii judecătorești.
Rețea extinsă și ramificații multiple
Pe 3 iulie 2025, Florian Coldea a fost trimis oficial în judecată pentru:
• trafic de influenţă,
• constituire de grup infracţional organizat,
• spălarea banilor.
Alături de el, au fost deferiți justiției Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și intermediarul Dan Tocaci.
Anchetatorii au disjuns și alte două cauze din dosar, ce vizează nume grele din business-ul românesc precum Bogdan Alexander Adamescu și Tufan Emil Mihai, despre care se suspectează că au plătit sume importante către firmele „acoperitoare” ale grupării: SCP Doru Trăilă și Asociații și Wise Line Consulting SRL.
O altă plângere penală vizează influențarea unor decizii judiciare privind SC Vlăsia SRL și OTP Bank RomânCazul Coldea–Dumbravă poate deveni cel mai mare dosar de corupție instituțională post-2000. Conversațiile redate integral în rechizitoriu oferă o privire fără precedent asupra modului în care se presupune că se negociau sentințele, se cumpărau influențe și se construiau povești de „optimizare juridică” pe bani grei.
Un dosar care poate rescrie istoria relației servicii-justiție-business
Cazul Coldea–Dumbravă poate deveni cel mai mare dosar de corupție instituțională post-2000. Conversațiile redate integral în rechizitoriu oferă o privire fără precedent asupra modului în care se presupune că se negociau sentințele, se cumpărau influențe și se construiau povești de „optimizare juridică” pe bani grei.
Justiția urmează să decidă dacă faptele rămân la nivelul suspiciunilor sau vor duce la condamnări. Însă dincolo de vinovății, tabloul este deja conturat: o rețea de influență care părea intangibilă a început să se destrame… chiar din interior.