Cod galben de caniculă în Sud, iar la munte este Cod portocaliu de furtuni şi ploi abundente
Meteorologii au emis, pentru luni, o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat, pentru Bucureşti şi 20 de judeţe din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, în timp ce în restul ţării va fi valabilă o avertizare de ploi torenţiale, vânt puternic, vijelii şi grindină. Până marţi dimineaţă, Transilvania, Maramureşul, jumătatea de nord a Moldovei, Banatul, cea mai mare parte a Olteniei, nord-vestul Munteniei şi zonele montane vor fi sub Cod portocaliu de furtuni şi ploi abundente. Şi în Capitală, instabilitatea atmosferică se va accentua de marţi.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben, valabilă luni, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde valul de căldură va persista.
„În aceste regiuni disconfortul termic se va menţine accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, au arătat meteorologii.
În sud-estul ţării, disconfortul termic se va menţine ridicat şi pe parcursul zilei de marţi (20 iulie).
Totodată, a fost emis Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, de luni de ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră.
„Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a transmis ANM.
De luni, de la ora 14.00, până marţi, la ora 10.00, va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, în judeţele Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi şi parţial în judeţele Bihor, Arad, Dâmboviţa, Prahova şi Bacău.
Astfel, în zonele de munte, în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară şi în cursul nopţii de luni spre marţi şi în Banat, cea mai mare parte a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35…50 l/mp şi izolat peste 60…80 l/mp.
De marţi, de la ora 10.00, până miercuri, la ora 12.00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în cea mai mare parte a ţării.
„Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în nord, nord-est, centru şi în sud-est, precum şi în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20…30 l/mp şi izolat 50…70 l/mp”, au precizat meteorologii.
În Capitală, până marţi la ora 9.00, vremea se va menţine călduroasă, caniculară în timpul după-amiezii. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Vântul va sufla slab şi moderat (rafale de până la 30…35 km/h). Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales spre seară şi vor fi posibile ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 34-35 de grade, iar cea minimă de 20-22 de grade.
De marţi până miercuri, la ora 12.00, instabilitatea atmosferică se va accentua şi mai ales în a doua parte a zilei de marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri vor fi înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Temperatura maximă, mai scăzută faţă de ziua anterioară, se va situa în jurul a 32 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat.