Social

CNA a declanșat cenzurarea internetului: Pe YouTube numai propagandă oficială

A început cenzură pe Internet. Consiliul Național al Audiovizualului – printre ai cărui membri se numără fostul ONG-ist Mircea Toma, care în 2004 se prezența drept luptător pentru libertatea de exprimare în videoclipul „Jos cenzură!” al formației Paraziții – cere socoteală unei publicății online pentru un interviu care a îndrăznit să devieze de la linia oficială de propagandă.

Ziaristul Dan Andronic a anunțat vineri, 10 martie 2023, că Evenimentul Zilei – al cărui proprietar este – a fost chemat la ordine de către CNA pentru un interviu realizat de jurnalistul Ionuț Cristache cu actorul Dan Puric despre pandemie și războiul din Ucraina. Mai exact, Andronic a publicat adresa prin care președinta CNA Maria Monica Gubernat invită reprezentanții EVZ la ședința publică a Consiliului de marți, 14 martie 2023, în urmă unei sesizări primite de instituție cu privire la interviul „Hai România” – ediția din 18 ianuarie 2023, intitulată „Dan Puric – România în vremuri de pandemie și război”.

Este prima tentativă de “cenzură” din partea CNA, cazul Ionuț Cristache – Dan Puric fiind, în opinia avocaților consultați de EVZ, un test de rezistență al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi YouTube, Instagram, TikTok. Dar și al realizatorilor de podcasturi, de la Cătălin Măruță, Marius Tucă la Mihai Bobonete. Demn de remarcat este procedura total netransparentă prin care am fost invitați la aceste discuții! În primul rând, potrivit avocaților consultați de EVZ, prin modificările aduse legii CNA, în iunie 2022, nu se oferă o jurisdicție a acestui organism asupra materialelor difuzate pe platformele de tip YouTube, Instagram, Facebook. Pentru că “ceață” să fie completă, pe siteul CNA nu se regăsește înregistrarea publică a ședinței la care se face referire, cea din 09.03.2023, ultima fiind din 21.02.2023. În schimb putem admira poze din ședința CNA desfășurată în 09.03.2023. Mai mult, EVZ nu a primit o copie a raportului de monitorizare pentru a înțelege baza legală în care s-a pus în discuție podcastul și ce se reproșează jurnalistului Ionuț Cristache. Cum poți participa la o discuție în care doar unul din interlocutori cunoaște subiectul? Potrivit deciziei unanime a realizatorilor podcasturilor EVZ TV aflate pe platforma YouTube, la ședința CNA vom participa doar după ce vom primi materialele solicitate, înregistrarea video a ședinței CNA și raportul de monitorizare.O altă condiție este că să existe o opinie legală care să certifice autoritatea acestui organism asupra conținutului aflat pe YouTube, destul de vagi chiar și în baza modificărilor operate în iunie 2022.Așa cum am făcut de fiecare dată ne vom adresa tuturor organizațiilor media și instanțelor de judecată. Este datoria noastră de jurnaliști de a apară libertatea de exprimare și independența opiniilor în față unor presiuni cu caracter politic. O datorie pe care o avem față de cei peste 100.000 de oameni care au ales podcasturile „Hai România” și față de cele peste 3 milioane care ne vizionează emisiunile în fiecare luna”, afirmă Dan Andronic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button