Politică

Claudiu Târziu(AUR): Trădarea diasporei de către PSD, PNL și USR – 6 milioane de români aflați peste granițe sunt reprezentați de doar 6 parlamentari

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a cerut de la tribuna Parlamentului o mai bună reprezentativitate la nivel parlamentar pentru diaspora însă s-a lovit de o opiziție acerbă din partea PSD, PNL și USR. Liderul AUR cere mărirea numărului de parlamentari pentru diaspora deoarece este inadmisibil să avem doar 6 parlamentari în diaspora raportat la 6 milioane de români aflați peste granițe.

Claudiu Târziu, președinte CNC AUR: Astăzi s-a văzut exact cine ține cu românii din nou. Avem aici de a face cu îndreptarea unei erori. Îi spunem așa, întrucât eu nu cred că între dumneavoastră sunt. Persoane care vor să ne îndreptățească. Diaspora română îi vede nedreptățiți pe românii de pretutindeni. Luându- ne dreptul de a fi reprezentați în mod corect și direct de către un număr de parlamentari. În concordanță cu numărul românilor aflați peste granițe astăzi. Despre ce e vorba. Nu îi vrem să facem un singur lucru. Să facem un raport firesc între numărul de parlamentari care reprezintă cetățenii români aflați în.

Între granițele statului român. Și numărul de parlamentari. Care ar reprezenta cetățenii români aflați peste granițe de foarte multă vreme. Potrivit statisticilor oficiale pe care le avem de la Ministerul de Interne și de la Ministerul de Externe. Peste 5 milioane de români se află peste granițe. Cu reședință în străinătate. Și aproape 1 milion au și domiciliul în străinătate. Au domiciliul în străinătate, de fapt, deci undeva la peste 6 milioane, potrivit datelor statului român. Peste 6 milioane de români se află peste granițe.

Ei sunt astăzi reprezentați în forul legislativ al țării de patru deputați și doi senatori, așa cum bine știți. Or, legea este una pentru toți și ar trebui să funcționeze ca atare. Potrivit articolului 4 al Legii 208 din 2015, citez: pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Așa cum am spus, autoritățile române știu că avem peste 6 milioane de români în afara țării, cu reședință sau cu domiciliul. Ei nu pot fi reprezentați de doar șase parlamentari. Noi am făcut calculele necesare, le-am înscris în proiectul nostru de lege. Ar trebui să crească. Proporția numărului de parlamentari alocată diasporei în mod semnificativ. Nu mă refer la cifre, pentru că este vorba despre un raport corect. Și pe care Dumnezeu să nu puteți să-l ignorați sau puteți să îl ignorați, bineînțeles, în răspăr cu interesul românilor de afară, așa cum uneori se întâmplă și în răspăr cu interesul românilor de aici.

Eu. Ce vă îndemn este să luați aminte bine că românii de afară privesc cu mai mare atenție fenomenul politic din țară. Și sancționează mai sever decât o fac cei de aici politic atunci când sunt chemați la urne. Prin urmare, dacă ați greșit și v-ați exprimat un vot eronat în comisiile de raport. Vă îndemn să îndreptați această greșeală. Trimițând la Comisie proiectul de lege și votând, în consecință, în favoarea românilor de peste granițe. Vă mulțumesc.

Speaker2: Domnule senator!

Speaker3: Mulțumesc, doamnă președinte! Aș vrea să i pun o întrebare retorică colegului nostru, domnul senator. Târziu, când au fost consecvenți, atunci când doreau să rămânem 300 de parlamentari. Sau acum, când vine cu creșterea cu 35 de senatori și 79 de deputați? La ce număr dorește să ajungem în Parlamentul României? La ce număr de parlamentari? Pentru că luni în șir au venit și ne au spus ca sunt prea mulți senatori și deputați, iar acuma vă doresc această creștere semnificativă. Eu cred că sunt în diaspora foarte mulți români care lucrează și au dreptul la reprezentare, dar mi se pare că măsura este pur populistă pentru atragere de voturi.

Nu este nici un populism aici, stimate coleg, pentru că este vorba despre matematică. Dacă legea prevede un număr de cetățeni români pentru fiecare funcție de senator sau de deputat. Acea acel număr trebuie să fie prevăzut și în cazul parlamentarilor care vin pentru diaspora, atâta tot. De aceea au ieșit acele mandate. Acel număr de mandate acum. Dumneavoastră spuneți că noi ne contrazicem, noi ne contrazicem. Acesta este doar un prim pas. Pentru a face dreptate, aducem raportul cuvenit. După aceea, sigur, tot noi putem să reducem și numărul de parlamentari, dar acum eu am mari îndoieli că dumneavoastră chiar vreți să reduceți numărul de parlamentari.

Noi vrem să reducem numărul de parlamentari, dar întâi să facem corecția cuvenită. Și dacă ar fi doar 300 de parlamentari, veți vedea că o treime, așa cum ar corespunde numărului de români aflați peste granițe, ar trebui să fie pentru diaspora.

În inițiativa depusă de AUR se prevede creșterea numărului de parlamentari de diaspora de la 6, nu la 12, nu la 14, nici măcar la 50, la peste o sută. E o mostră perfectă aici. De populism, combinat cu o lipsă crasă de profesionalism. Pentru că o problemă reală. Proasta reprezentare a românilor de afară în Parlament este transformată într un circ, este adusă în ridicol. Potrivit legii electorale, avem o normă de reprezentare. Care trebuie aplicată peste tot în țară, în fiecare județ și în diaspora. În diaspora această lege nu se aplică. Cineva din pix a pus un număr de parlamentari și acest lucru trebuie corectat. Soluția clară, simplă, corectă pentru românii din diaspora este cea pe care USR o propune de cinci ani de zile, cea pe care PSD o respinge de cinci ani de zile, pentru că nu sunt interesați să avem o diasporă puternică și bine reprezentată.

Soluția în două etape. Prima. Respectarea normei de reprezentare pentru oamenii din diaspora. Ai domiciliul în diaspora. Trebuie să ai acel număr de deputați și senatori pe care îl prevede legea. Nu e discuție simplu de aplicat. Sunt undeva între nu știu, patru cinci senatori și 12, 13 deputați. Simplu de aplicat. A doua parte, chiar mai importantă pentru celelalte milioane de români care nu au domiciliul în străinătate. Trebuie neapărat să le dăm posibilitatea să voteze pentru parlamentarii care sunt aleși acolo unde au domiciliul în țară. E simplu, tehnic să poată face.

Am prezentat cel puțin trei soluții de a rezolva acest lucru tehnic. Dar ce să vezi? Psd nu vrea, pentru că nu are niciun fel de interes. Așa că, domnilor, dacă vreți cu adevărat să faceți ceva pentru diaspora. Lăsați populismul și învățați cât de cât să faceți lucrurile practice, nu povești de adormit copii, cum ați obișnuit-o pe Facebook.

Domnule! Eu m-am săturat să fiu acuzat de populism, de populiștii extremi. M-am săturat să fiu acuzat de neprofesionalism tocmai de unii care habar n-au să citească legea. În textul legii scrie sau deci fie sunt cu domiciliul în străinătate, fie sunt cu reședința în străinătate sau nu spune numai cu domiciliu în străinătate. De aici rezultă cifrele. Da, sigur, este o normă de reprezentare, dar sigur ea trebuie să fie aplicată peste tot. Asta cerem noi. Să fie aplicată această normă de reprezentare de 73. 000 la un deputat și 100 și ceva 168.000 la un senator. De ce în țară se poate și în diasporă nu se poate. Și cum faceți voi calculul? De nu înțelegeți așa frumos? Citiți legea și nu înțelegeți legea. Și îmi spuneți mie că sunt populist, neprofesionist. Astăzi s-a văzut exact cine ține cu românii, din nou.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button