Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Claudiu Târziu: SIS-ul lui Dodon încearcă să scoată ilegal AUR din cursa electorală

Claudiu Târziu, copreședintele AUR, și-a exprimat indignarea cu privire la abuzurile ce se petrec la Chișinău, îndreptate împotriva AUR Moldova, care au ca scop eliminarea acestei formațiuni politice din cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. El susține că actualul sistem se folosește de instituțiile statului în acest sens: „Alexandru Esaulenco, Directorul Serviciului de Informații și Securitate, numit de Dodon şi apropiat al lui Voronin, a orchestrat scoaterea ilegală a partidului AUR din cursa electorală”.

Claudiu Târziu a subliniat că este complet nedemocratic și ilegal să interzici, invocând motive inventate, participarea unui partid la cursa electorală:

„Constat, cu surprindere, că în continuare se încearcă scoaterea partidului AUR din competiția electorală din Republica Moldova, pe căi nedemocratice. Atrag atenția instituțiilor statului din Republica Moldova, dar mai ales președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, că, după normele democratice, este interzis să interzici pe motive inventate participarea unui partid la cursa electorală. Asupra partidului AUR se duce o continuă campanie de poliție politică, fapt care nu este de acceptat și motiv pentru care colegii din Republica Moldova au sesizat instituțiile competente și ambasadele străine.

După un prim atac întreprins în justiție și care a fost respins prin decizia CEC, acum urmează un altul, sub pretext că AUR din Republica Moldova primește ajutor străin în campanie. Persoanele cu dublă cetățenie, română și moldovenească, membri ai partidului AUR de pe ambele maluri ale Prutului, au tot dreptul să participe și să ofere sprijin pentru campania electorală din Republica Moldova, mai ales că unii dintre ei sunt și candidați în alegerile din 11 Iulie a.c. Directorul SIS, prin acțiunile sale, insinuează că moldovenii din UE și din România nu mai pot avea drepturi politice din cauza cetățeniei române. Acest lucru este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât mulți oficiali ai statului Republica Moldova, inclusiv președintele, au cetățenia română. Încă o dată îndemn la responsabilitate și la încetarea abuzurilor împotriva partidului AUR”, a precizat copreședintele AUR.

Back to top button