Claudiu Târziu: Românii de pretutindeni trebuie să se bucure de sprijinul real al statului român

Distribuie acest articol!

Senatorul AUR Claudiu Târziu a prezentat de la tribuna Parlamentului situația critică în care se află comunitățile românești din jurul granițelor, precum și românii care au părăsit țara în căutarea unui trai mai bun.

Cele peste 10 milioane de români de pretutindeni, dintre care 5 milioane din Republica Moldova și comunitățile istorice din statele vecine și Balcani și alte 5 milioane din diaspora emergentă, traversează o situație tot mai accentuată de aculturație și asimilare, fie naturală, fie forțată”, susține copreședintele AUR Claudiu Târziu.

Senatorul a făcut o scurtă trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă românii de pretutindeni. Redăm mai jos o parte dintre ele:

  • comunitatea istroromână se află într-o situație critică, dialectul istoric istro-român fiind inclus în Cartea Roșie a limbilor în pericol de stingere;
  • meglenoromânii din Grecia și Macedonia de Nord nu beneficiază de niciun drept și de niciun fel de sprjin cultural din partea României;
  • sutele de mii de aromâni din Grecia, Macedonia de Nord, Albania și Bulgaria se zbat între asimilare și redeșteptare culturală.
  • cele câteva milioane de români autohtoni din Repulbica Moldova, Ucraina, Serbia și Bulgaria fac încă obiectul de stat fac încă obiectul unei politici de stat de separare artificială de românii din interiorul țării, fiind divizați în moldoveni, respectiv, vlahi diferiți de români.
  • românii din Ungaria, aproapre complet maghiarizați, nu se pot bucura de nici măcar a suta parte pe care le au drepturile maghiarilor din România

România nu întreprinde nimic eficient pentru readucerea acasă a milioanelor de români din Spania, Italia și alte state”, susține Târziu și tocmai de aceea trebuie să există o schimbare în strategia pe care o aplică statul român pentru această problematică.

Prin declarația politică pe care am susținut-o ieri în plenul Senatului, am reamintit statului român și opiniei publice că românii de pretutindeni reprezintă o cauză transpartinică și trebuie să facă obiectul consensului clasei politice – Putere și Opoziție. Alianța pentru Unirea Românilor este profund preocupată de această problematică și adresează Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și Președinției României cererea energică de a-și reconsidera pozițiile și politicile de pînă acum în acest domeniu. Românii de dincolo de granițe au nevoie de o abordare strategică, responsabilă și eficientă!”, a precizat Claudiu Târziu.

Puteți urmări declarația senatorului AUR Claudiu Târziu aici:


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: