Politică

Claudiu Târziu, pentru El Correo de Espana: Restricțiile dure din pandemie au fost inutile și în mare parte nebunești

Pe 9 martie 2022, la miezul nopții, România a ridicat oficial „starea de alertă”, odată ce așa-numitul val al cincilea ajunsese la sfârșit. Starea de alertă în temeiul căreia s-au aplicat măsurile covid a fost impusă printr-o lege controversată adoptată de Parlamentul României în mai 2020 (nr. 55/2020), lege pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și combaterea răspândirii „virusului chinezesc”, potrivit El Correo de Espana.

La mijlocul lunii martie 2020, președintele României, Klaus Iohannis, a instituit starea de urgență, care a fost înlocuită, în mai 2020, de „starea de alertă” (de fapt o continuare a stării de urgență mascată sub altă denumire), care a fost prelungită cu o lună de lună, până acum o săptămână, prin hotărâri de guvern. Incidența scăzută a Covid a determinat guvernul României să pună capăt restricțiilor.  

Starea de alertă a permis în ultimii doi ani să impună restricții asupra populației precum folosirea obligatorie a măștilor; acces cu „pașaport covid” la centre comerciale, restaurante, instituții publice etc.; limite pentru participanții care participă la evenimente private sau publice, în interior și în aer liber etc. Vaccinarea obligatorie, ca și în Germania sau Austria, a fost una dintre măsurile pe care guvernul României le-a luat în considerare și a avut și avantajul că din 2017 a existat un proiect de lege în Parlamentul României pentru vaccinarea obligatorie.

În ciuda numeroaselor dezbateri, proiectul de lege se află încă în prezent la Camera Deputaților. Acest lucru se datorează în mare măsură opoziției din partea partidului AUR (Alianța pentru Uniunea Românilor) și a ONG-urilor creștine și conservatoare. Vaccinarea a fost respinsă de majoritatea românilor și, conform datelor oficiale, doar 41,5% din populație a fost vaccinată împotriva virusului, ceea ce reprezintă a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din toată Europa. Prin urmare, dispariția Covid în România nu a putut fi legată de vaccinare.  

AUR, care conform sondajelor este deja a treia parte din România în intenție de vot, a fost singurul partid care s-a opus și s-a mobilizat în stradă împotriva restricțiilor covid, considerându-le abuzive sau disproporționate față de situația reală, precum și vaccinarea obligatorie. Din acest motiv, sfârșitul restricțiilor este văzută ca o victorie de către patrioții români.

Claudiu Târziu , copreședintele AUR: „Am cerut în repetate rânduri ridicarea așa-zisei stări de alertă, situație neconstituțională inventată de regimul președintelui Iohannis. Nu au existat motive medicale sau sociale care să o prelungească în fiecare lună. Trebuia să se bazeze întotdeauna pe imunitatea naturală. Imunitatea nu este doar o chestiune de un vaccin despre care nu știm prea multe: cât durează sau care sunt efectele sale secundare. Cred că toate acele restricții dure au fost inutile și în mare parte nebunești. Nu au provocat o schimbare reală, în mai bine. AUR a fost singurul partid politic care a protestat în stradă și în Parlament și s-a opus ferm acestor măsuri nebunești”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button