Politică

Claudiu Năsui face jocurile Austriei la București: să vedem bunele practici

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a uitat interesele cărui stat le reprezintă și a început să se gudure ca un pudel pe la ușile ambasadelor străine. Năsui i-a lăsat cu ochii în soare pe întreprinzători români care așteptau finanțare pentru afacerile lor și se ocupă de oamenii Austriei în România.

,,Ieri am avut o întâlnire cu doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei în România. Ne-am întâlnit pentru a discuta bunele practici ale Austriei în ce privește mediul de afaceri, mai ales în relația dintre antreprenori și autoritățile statului.

Unul dintre subiectele principale pe care le-am discutat a fost infama declarație de beneficiar real: o sarcină birocratică inutilă și exagerată împotriva antreprenorilor, prin care îi obligăm să declare, în aproape 10 pagini, informații pe care statul le are deja.

Anul trecut am eliminat această declarație inutilă (prin legea 108/2020), însă a fost reintrodusă recent în parlament. Pretextul? Temerea de un așa-zis infringement. Adevărul este că nu există nici un infringement, iar legea prin care am eliminat declarațiile inutile anul trecut nu a reinventat roata: a preluat bunele practici ale altor țări, care nu mută răspunderea și povara pe antreprenori și nu implementează directivele în cel mai leneș și draconic mod posibil.

Austria este un astfel de exemplu de bune practici, plasându-se la peste 25 de poziții în fața României la ușurința de a face afaceri, conform Băncii Mondiale. Vrem să implementăm cât mai multe reforme în sprijinul antreprenorilor din România și vrem să învățăm de la cei mai buni.

Suntem norocoși să avem astfel de parteneri în Europa și nu există nici un motiv pentru care România să nu adopte modelele lor, dovedit mai bune. Iar declarația de beneficiar real este un exemplu perfect. Vom reveni asupra legii și vom elimina din nou această povară inutilă.

Tot ieri am publicat stadiul plăților pentru IMM Recover și pentru Start-up Nation. După cum știți, în fiecare vineri, publicăm transparent și deschis toate informațiile legate de aceste plăți. Asta înseamnă normalitate. Toate le regăsiți aici: https://bit.ly/32nKh4w, https://bit.ly/3dohG5d și https://bit.ly/3mTqtPQ.

Încă nu avem finanțare pentru 500 de milioane de euro din aceste măsuri. Până când se programează React-EU, sau altă facilitate europeană din care să finanțăm aceste măsuri, ritmul va încetini în săptămânile următoare. Aceste măsuri ar fi trebuit să aibă finanțare în momentul în care au fost începute. Adică anul trecut. N-au avut. Situația aceasta am explicat-o în luna ianuarie când împreună cu Cristian Ghinea căutam (și vom găsi) soluții pentru finanțarea promisiunilor.”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button