CONSTRUCȚIIȘtirile 60m.RO

Clădiri eficiente și nu prea: marile lanțuri comerciale solicită certificate false pentru deduceri fiscale

Legislația europeană și cea din România prevede pentru clădirile cu un consum redus de energie, încadrate în clasa A, cea mai bună, deduceri sau reduceri la plata impozitelor.

Marile corporații străine cu lanțuri comerciale dim România, inclusiv mall-uri, solicită certificate energetice care le încadrează clădirea în clasa A de consum energetic.

Vorbim aici inclusiv de mall-urile din România, lanțurile de magazine Lidl, Mega Image, Penny, Carrefour și multe altele.

Practic acestea mint statul român comandând certificate întocmite în fals pentru a nu plăti impozite la nivel local.

Am rugat un auditor energetic, ce dorește să rămână sub anonimat, să își exprime o opinie cu privire la acest lucru.

Specialistul ne-a confirmat faptul că a văzut certificatele afișate și sunt un fals grosolan. El consideră că multe din magazine nu îndeplinesc condiții minimale privine eficiența energetică, ce să mai vorbim de încadrarea lor în clasa A de consum energetic.

„Este o practică ilegală și frauduloasă. Aceste companii nu comandă un certificat pentru a reflecta starea reală a clădirii ci vin cu o solicitare în clar: comandă această foaie de hârtie numai dacă pe ea scrie clasa A. Ori nu poți obține o clădire cu un consum energetic scăzut dacă nu dispui de surse de energie nepoluantă cum ar fi panourile solare sau fotovoltaice. Ori ele nu au așa ceva. Mai mult decăt atât: au suprafețe vitrate impresionante prin care se pierd cantități importante de energie. Puțini știu că un geam are performanța termică mai jos de jumătate față de un perete corect izolat termic. O alta problemă este forma clădirii: aceste magazine au un raport între suprafața anvelopei și volumul interior foarte mare. Nu se pot obține clădiri eficiente energetic la construcții care nu sunt compacte. În fapt multe din aceste clădiri nu îndeplinesc condițiile minime: spre exemplu ar trebuie la acoperiș să fie 30-40cm de termoizolație și ei au pus maxim 20cm” spune Mihai, auditorul energetic chestionat.

Practic vorbim de o fraudă deoarece în acest fel marile corporații nu plătesc la nivel local impozitele aferente profitând de lipsa de cunoaștere a autorităților locale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button