Politică

Ciucă: Solidaritatea cu Ucraina, prioritate absolută pentru România

Solidaritatea cu Ucraina a fost o prioritate absolută pentru România, a afirmat, vineri, premierul României, la un eveniment, subliniind că Rusia este principalul vinovat pentru criza alimentară.

„Rusia a adus deja războiul în casele noastre. Aici, în Europa, în SUA, în democraţiile consolidate, prin propagandă, manipulare, manipularea informaţiilor, atacuri cibernetice şi nu în ultimul rând criza alimentară. Trebuie să recunoaştem realitatea încercărilor Rusiei de a folosi energia şi aprovizionarea cu alimente în sprijinul politicilor sale agresive. Agresiunea rusă a dus la provocări masive în materie de securitate alimentară, deoarece a perturbat într-o măsură semnificativă sezonul agricol din Ucraina. Blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene a întrerupt exporturile de cereale, exacerbând astfel criza alimentară în zone importante din întreaga lume”, a spus şeful Guvernului.

Ciucă a precizat că, în acest context, România şi-a activat propriile mecanisme de sprijin. „În ultimele luni, România a pus în acţiune propriile mecanisme naţionale de sprijin direct, alături de asistenţa partenerilor şi aliaţilor noştri. Criza generată de Rusia este de asemenea o oportunitate pentru comunitatea transatlantică de a sprijini o recalibrare globală pe termen lung a lanţurilor de aprovizionare, a conexiunilor comerciale şi a parteneriatelor strategice”, a completat premierul.

Relevanță strategică a Mării Negre

Nicolae a amintit că Marea Neagră şi-a dovedit „mai mult ca niciodată” relevanţa strategică în acest context, iar România a devenit o ţară de tranzit importantă pentru cerealele provenite din Ucraina.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, în actuala situaţie, menţinerea solidarităţii şi a unităţii europene „rămâne un element esenţial pentru articularea unui răspuns adecvat la agresiunea rusă”.

„Campaniile hibride conduse de Rusia legate de război nu se limitează la Ucraina şi nici la ţările occidentale. Acestea sunt operaţiuni de manipulare la nivel mondial şi trebuie abordate ca atare”, a punctat şeful Guvernului.

Premierul a subliniat, în acest sens, importanţa rezilienţei vecinilor UE şi NATO. „Rezistenţa forţelor armate şi a societăţii civile din Ucraina împotriva agresiunii ruseşti este o demonstraţie a importanţei cruciale a rezilienţei militare şi societale în faţa provocărilor externe”, a susţinut liderul de la Palatul Victoria.

Ajutorul nevăzut

Autoritățile române au fost zgârcite în ceea ce privește detaliile despre ajutoarele date Ucrainei. Însă presa de la Kiev a arătat că ajutorul României a fost consistent, dincolo de sprijinul umanitar. 

„Multe ţări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se pierde într-o multitudine de ştiri. Una dintre ţările al cărei ajutor important merită atenţia noastră este România, care sprijină şi ajută ucrainenii în toate felurile posibile, încă din primele zile de război. Este una dintre ţările lider în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina şi a treia ţară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme şi echipamente. Încă din primele zile de război, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat că România doreşte ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil”, arată Kyiv Post, în luna iunie.

Potrivit sursei citate, România a început demersurile inclusiv pentru a trimite arme din rezervele interne. „România deţine câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 şi Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le foloseşte, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS, fabricate în SUA. Pe lângă muniţie, veste antiglonţ şi căşti, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical şi dezinfectanţi. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei, guvernul român şi comunitatea română din Bucovina au trimis arme, produse alimentare şi alte lucruri esenţiale soldaţilor ucraineni care luptă pe linia frontului”, mai arată Kyiv Post. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button