Politică

Ciucă: România va prelua imigranţi din Austria

România va prelua migranţi din Austria pe procedura Dublin, declară preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. El mai susține că „nu este vorba de alte solicitări în plus, ci de ceea ce există în momentul de faţă în funcţiune”.

„Nu există orice formă, este un format Dublin pe care România deja îl aplică. Mai există formatul prin care în bilateral, pe anumite agreement-uri stabilite, de exemplu, între Austria şi România se desfăşoară partea aceasta de returnare a migranţilor ilegali care au fost găsiţi în Austria, şi el funcţionează şi astăzi. De asemenea, există partea situaţiilor excepţionale, cum a fost situaţia din Italia sau din Grecia, când la nivel european s-au reunit toţi responsabilii şi s-a stabilit ca fiecare ţară să preia un număr de migranţi. Deci, acestea sunt singurele modalităţi”, a spus Ciucă, întrebat dacă România este pregătită să accepte transportul migranţilor din Austria sub orice formă, în contextul condiţiilor impuse de această ţară pentru acceptarea aderării ţării noastre la Schengen cu graniţele aeriene.

Întrebat dacă Bucureştiul este pregătit să accepte returnarea migranţilor doar pe procedura Dublin, Ciucă a răspuns: „Despre asta este vorba în momentul de faţă, de nimic altceva în plus”.

„Şi mai este un proiect pilot care se desfăşoară în România, este vorba de proiectul de la graniţa dintre Serbia şi România, prin care migranţii pot fi returnaţi într-o procedură mai rapidă de aproximativ două săptămâni”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a explicat că procedura Dublin prevede ca migranţii care au fost identificaţi ca trecând prin România şi au ajuns în Austria sau în altă ţară „să revină din ţara din care au pornit”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că România nu se poate trezi cu o cotă mai mare de migranţi ilegal pe teritoriul său, Ciucă a răspuns: „Despre asta este vorba”.

Ministru austriac: afganii și sirienii, aduși oricum în România

Chestionat dacă Austria nu va cere transferul tuturor migranţilor, Nicolae Ciucă a spus că nu este vorba de alte solicitări în plus, ci „de ceea ce există în momentul de faţă în funcţiune.

„România, încă o dată, aşa cum a îndeplinit toate solicitările şi acum doi ani, şi acum un an, şi anul acesta le respectă”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat, luni, că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen”. Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button